Afdrukken

De tijd dat de Nederlandse jeugddammers grossierden in medailles op de jeugdwereldkampioenschappen lijkt even achter ons te liggen. Op het afgelopen WK in Polen moesten we het doen met twee medailles van deelnemers uit het verre Limburg. Ook Berke Yigitturk en Emre Hageman wisten dit keer niet mee te doen om de podiumplekken. Al bleken zij wel goed mee te kunnen komen met de wereldtop en uiteindelijk ook nog als hoogste Nederlander te eindigen in hun klasse.

Emre begon ronduit ongelukkig met een nederlaag tegen een landgenoot. In een klassieke stelling tegen Roland Kreeft ging het op tempo net mis. Het duurde even voordat Emre zich hervond, maar in de vierde ronde boekte hij zijn eerste overwinning tegen de Belg Benjamin Groen. In de voorlaatste ronde kon hij er daar nog eentje aan toevoegen tegen de Wit-Rus Stsiapan Darashenka, zodat toch een +1-score genoteerd kon worden. Emre eindigde daarmee als veertiende, als hoogste Nederlander, ook al omdat Simon Harmsma na een bliksemstart vel terugviel. Bij het sneldammen reikte Emre een stuk hoger met een zesde plaats in het eindklassement. Zesde van de wereld, dat is natuurlijk gewoon een fantastische prestatie!

Berke eindigde bij de aspiranten op de twaalfde plaats. Hij won al in de tweede ronde van de Fransman Theo Lemaire. Daar volgden er een paar remises, maar later bleek Yury Tsimanovich te sterk. Ook Berke bracht in de voorlaatste ronde zijn totaal weer op +1 door van Munkh-Orgil Saikhandelger uit Mongoliƫ te winnen. Dezelfde score haalde Berke bij het sneldammen, wel met het verschil dat toen bijna alle partijen in een beslissing eindigden.