De gemeente Den Haag organiseerde op 21 en 22 september 2019 voor de vierde maal de Stadsspelen in en rondom de sportcampus in het Zuiderpark. De stadsspelen zijn bedoeld om niet-sporters aan het bewegen en sporten te krijgen.

Vele sportaanbieders hebben gehoor gegeven om hun sport te tonen aan het Haagse publiek. Het Haags Dam Comité heeft de damsport gepromoot en hebben op zaterdag een jeugdtoernooi en op zondag een seniorentoernooi georganiseerd. Uiteraard kon het publiek ook een workshop dammen bijwonen of gewoon een partijtje dammen.

Nu is dammen niet echt een kijksport voor leken, daar gaat het allemaal wat te langzaam voor. Dus moesten wij het wat aantrekkelijker maken voor het publiek en hebben daarom een vierkamp georganiseerd met de vier sterkste aspiranten van Nederland: Berke Yigitturk, Emre Hageman, Machiel Weistra en Simon Harmsma met een supersnel speeltempo. De eerste zes ronden werden blitz partijen gespeeld met een bedenktijd van 3 minuten + 2 seconden.

De laatste drie ronden werden gespeeld volgens de Georgiev/Lehmann methode, dat betekent een speeltempo van 5 minuten + 3 seconden waarbij iedere partij altijd een winnaar moet opleveren. Bij remise volgt een nieuwe partij met de resterende tijd etc.

Berke had een offday en behaalde slechts één puntje. Emre heeft lang op kop gestaan maar moest in ronde 8 en 9 capituleren. Zie dit filmpje voor een impressie. Simon en Machiel eindigden met 13 punten gelijk en moesten nogmaals strijden en Machiel won ook die partij en won het toernooi. Dit spektakel werd mede mogelijk gemaakt door de stichting The Hague Open die deze vierkamp heeft gesponsord. Ook de wethouder kwam nog een kijkje nemen, zie dit filmpje.

Het jeugdtoernooi werd gewonnen door Surya Badal die met 13 punten gelijk eindigde met Thijs van Hilst maar net een weerstandspuntje meer had. Een bijzonder goede prestatie van deze kleine jongeman.

Het clubdammerstoernooi werd een prooi van Ruph Bhawanibhiek die maar liefst 13 punten scoorde. 2e werd Harold Jagram met 10 punten, die Bas Baksoellah 9 weerstandspunten voorbleef. De fraaie bekers voor de A en de B groepen in beide toernooien zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Den Haag. Zie Toernooibase voor de detailuitslagen van clubdammers en jeugd.