Mooier kon eigenlijk niet. Het NK dammen voor veteranen ging met vier koplopers de laatste ronde in die elkaar nog moesten bestrijden ook. Toen de laatste schijven waren geslagen bleek dat Daaf Kasse zich had ontdaan van Pertap Malahé en dat Andrew Tjon A Ong rivaal Anton Kosior op de knieën had gekregen. Omdat de tegenstanders van Kasse net iets beter hadden gepresteerd dan die van Tjon A Ong ging de titel naar de 62-jarige Zeeuw, die zich in 2012 ook al een keer de sterkste had getoond.
Hij dankte zijn titel vooral aan zijn sterkte eindsprint met drie winstpartijen op rij. “Ik ben gegroeid in het toernooi, ging steeds beter spelen met een mooie positionele overwinning op Malahé als mijn beste partij tot besluit”. De zevenvoudige Zeeuwse kampioen begon met twee zeges maar liet die volgen door drie remises waarvan twee tegen tegenstanders met een beduidend lagere rating. “Het moet ook een beetje meezitten zoals tegen Nico Leemberg die een fout maakte in een stand waarin ik met remise al tevreden zou zijn geweest. Ik heb ook de drie dagen op rij met dubbele rondes goed verteerd. Daar had ik het verleden vaak meer moeite mee”, vertelt Kasse die, na vijftien jaar Wageningen, vol lof was over de ‘revival’ in
in het Voorburgse Dalton College.
Kasse is in een veld van 99 deelnemers nu de eerste officiële Nederlandse veteranenkampioen en ontving daarvoor een envelop-met-inhoud van de organisatie en krijgt 500 euro van de dambond als bijdrage voor deelname aan de Europese veteranentitelstrijd. Ook mocht hij op de foto met de Aad Ivens Trofee, uitgereikt door diens kinderen Trix en Fred en kleinzoon
Ronald. De organiserende Stichting The Hague Open wil hiermee de markante Haagse bestuurder (1914-1994) en een van de grondleggers van de moderne dambond gedenken.
Offday
Voor Andrew Tjon A Ong waren, zeker na zijn knappe overwinning op wereldkampioen 60+ Anton Kosior de druiven zuur maar hij stelde zich sportief op en kon wel leven met de eindzege van Kasse. “Hij heeft ook goed gespeeld”. Tjon A Ong stond lang op kop maar werd op de voorlaatste dag achterhaald. “Ik heb het toen laten liggen. Was moe, had een offday mede doordat ik te veel andere dingen aan mijn hoofd had”. Hij doelt daarmee onder meer op zijn beslommeringen voor de verkoop van damboeken waarmee hij zich ook tijdens dit NK bezig hield.
Nadat de deelnemers de jarige Hedwig Callender (76) hadden toegezongen werd er nog één keer fel gestreden want er viel heel wat te winnen. Zo nam Peter van der Stap met een fraaie truc Anton Schotanus te grazen wat de Pitbull uit Maassluis nog de derde plaats in het eindklassement opleverde. Kasse werd uiteraard ook 60+-kampioen, Roep Bhwanibhiek was de beste
50-plusser, Arie de Bruijn won verrassend maar verdiend de 70+-klasse en Raphaël Zdoroviak hield Frank Teer in toom wat de oude vos de titel bij de 80-plussers opleverde.
Mooiste combinatie
De eerste prijzen in de drie ratingklassementen gingen naar Bert Kooij , Boudwijn van der Veen en Primath Goelab. Eric van ‘t Hof won het Calimeroklassement voor de overwinning met het grootste ratingverschil en de prijs voor de mooiste combinatie ging naar Leo van der Laan (uitgevoerd) en naar Bas Baksoellah (niet uitgevoerd maar wel gezien).
Het was het einde van een zeer geslaagde toernooi dat in principe volgend jaar wegens succes wordt geprolongeerd. Zoals een deelnemer het samenvatte: “Het gaat om de gezelligheid maar daarnaast is het ook leuk als je af en toe een puntje haalt”.
Vier van de vijf Nederlandse kampioenen. V.l.n.r. Arie de Bruijn (70+), Daaf Kasse (60+ en algemeen) met de Aad Ivens Trofee, Raphaël Zdoroviak (80+) en Roep Bhwanibhiek (50+). Gezien de oplopende lengte en de locatie werden zij meteen – naar het stripboek Lucky Luke – de Daltons genoemd.
Anton Kosior en Andrew Tjon A Ong zagen het voor de partij nog wel zitten.
Foto’s: Chittra Jaipal
Hij is niet de beste maar wel de jongste deelnemer op het NK dammen voor veteranen. Martin de Jong werd precies een week voor de toernooistart vijftig vaar en mocht daardoor net zijn debuut in dit gezelschap maken. “Toen ik maandag de speelzaal binnenstapte, vond ik dat best wel even confronterend. Toen daalde het besef in dat ik nu bij de oudjes hoor”.
De Alphenaar komt elke dag samen met clubgenoot Hans Stolwijk van het Hazerswoudse Samen Sterk met de auto naar het Dalton College in Voorburg. “Is wel zo gezellig”. Hij vond het ‘hilarisch’ toen hij begin dit jaar de uitnodiging tot deelname onder ogen kreeg en meldde zich meteen aan. “Ik zei gelijk op mijn werk, die week is voor mij, nu ga ik eens voor”.
Het evenement is hem bepaald niet tegengevallen. “Een geweldige locatie met veel ruimte, het is net het vroegere The Hague Open (het befaamde internationale zomertoernooi} maar dan vijftig-plus. Dat reünie-gevoel, dat weerzien van oude bekenden…. Het gaat bij mij om de gezelligheid. Winnen of verliezen maakt me niet zoveel uit. Ik heb net de winst tegen Hans van der Laan laten lopen maar dat ben ik nu wel kwijt”.
Hij stond gistermiddag even in het brandpunt van de belangstelling. Clubgenoot Arjen de Mooij kwam met zonen Letho en Tuvia op bezoek, gehuld in een speciaal t-shirt dat echtgenote Nadine zelf had vervaardigd. Met als opschrift MudMania en NK dammen voor veteranen 2023. MudMania verwijst naar de bijnaam Mud van Martin de Jong (‘Ik word al een jaar of dertig zo genoemd maar niemand weet nog waar die naam vandaan komt’) en met een knipoog naar de fanclub rond de Goudse grootmeester Erno Proman, ProsMania genaamd.
De Jong staat erop om de organiserende Stichting THO te complimenteren. ”Al ruim een kwart eeuw komt ze elk jaar met wat nieuws. Nu met het NK veteranen en op 16 september in het Westlandse gemeentehuis in Naaldwijk de aanval van Martijn van IJzendoorn op het wereldrecord kloksimultaan. Ga zo door!”.
Tompoucen
Nog voordat alle tompoucen ter gelegenheid van Koningsdag waren opgepeuzeld, had Somdath Maharadjdin Ratan Ganeshie na negen zetten al te grazen. In de hoogste regionen vielen louter remises te noteren. Andrew Tjon A Ong leek gunstig te hebben geloot tegen Frans Teijn die echter zo goed van zich afbeet dat de koploper-van-het-eerste uur vrijwel niets bereikte. Ook zijn vijf andere naaste achtervolgers deelden de punten. Anton Kosior en Arie de Bruijn deden dat gelijkwaardig. Anton Schotanus kwam een tempo tekort tegen Paul Teer en Pertap Malahé wist nog net overeind te blijven tegen Radjinder Jharap. Er kwamen nu nog drie nieuwe belagers van Tjon A Ong bij. Daaf Kasse bereikte een gewonnen eindspel tegen Hans Kreder en Krijn Toet, altijd esthetisch verantwoord dammend in de RDG-stijl van de jaren zeventig, maakte met een een-om-twee een einde van sprookje van Boike Mathoera. Hans van Woerkom en Leo van der Laan brachten de Drost-variant met het Wiersma-tegenoffer in de Roozenburg op het bord. Na een fraai offer gevolgd door een dwangzet bereikte Van Woerkom een royaal
gewonnen eindspel. In de subtop sprong het enerverende duel tussen Francis Tholel en Ruud Kloosterman in het oog.
Broederstrijd
In de middagronde (vororlaatste ronde) won internationaal meester Frank Teer verdiend de broederstrijd met zijn broer Paul. Leo van der Laan trakteerde René van Oosterhout op een spetterende damcombinatie. Bovenin stijgt de spanning tot een kookpunt nu drie spelers Andrew Tjon A Ong hebben weten te achterhalen. De ranglijstaanvoerder kreeg geen voordeel tegen Hans van Woerkom, die speelt als in zijn beste dagen. Pertap Malahé overspeelde Frans Teijn (‘Slechte partij’) en Anton Kosior ontdeed zich op zijn geheel eigen wijze van Krijn Toet. In een dun (remise)standje sloeg Toet enkel in plaats van dubbel waarna er een forcing volgde met schijf- en even later partijwinst.
Daaf Kasse en Radjinder Jharap gingen er in een hekstellingpartij allebei vol voor. De oud-kampioen won een schijf maar Jharap had aanzienlijke compensatie. Een combinatie beslist de zaak. Kasse leidt nu plotseling op basis van betere weerstandspunten de dans.
De Bruijn, Schotanus, Van Woerkom en de bijgetrokken Teer, Peter van der Stap en Rafael Zdoroviac volgen op één punt. Voor het slotakkoord van morgen staan Kasse-Malahé en Tjon A Ong-Kosior op het programma.
Martin de Jong (links): “Het gaat bij mij om de gezelligheid”
Arjen de Mooij en zijn kinderen Letho en Tuvia laten op hun t-shirts blijken waarvoor zij naar Voorburg zijn gekomen.
Foto’s: Jan Kok
Het was even wennen maar alles loopt op het NK dammen voor veteranen nu op rolletjes. Toernooidirecteur Jan Kok kijkt in de speelzaal in het Voorburgse Dalton College nog eens spiedend rond en ziet dat alles goed gaat. Het toernooi is na vier jaar van stilstand van Wageningen overgenomen. Ondanks alle medewerking liep de organisatie op de openingsdag nog tegen
een aantal kleine probleempjes op maar die werden geroutineerd opgelost. Kok en met hem de organiserende Stichting The Hague Open hebben wel voor hetere vuren gestaan.
Kok: “We hebben van 1995-2009 vijftien keer een groot internationaal zomertoernooi met vele wereldtoppers georganiseerd en in 2010 het wereldkampioenschap junioren voor jongens en meisjes. Dus weten we ons weetje wel. Maar toch loop je altijd tegen onvoorziene omstandigheden aan”.
Dankzij de volhardendheid van de 72-jarige Hagenaar heeft het NK een nieuw leven gekregen. Met zelfs 99 deelnemers (‘We hadden er zelfs even 101’). Hij liep stad en land af voor een geschikte locatie. Kok: “De dambond wilde het toernooi graag in het westen van ons land. Voorwaarde was dat we met z’n allen ruim en rustig moesten kunnen dammen. Dankzij de bemiddeling van economiedocent en dammer Radjen Kalloe zijn we hier in het Dalton College terecht gekomen en daar zijn zowel spelers als organisatie dik tevreden mee. Wat ons betreft komt er hier volgend jaar een vervolg. Dat verdient dit NK. Het enige is dat we merken dat we allemaal een dagje ouder worden. We gaan als organisatie dan ook op zoek naar verjonging op het gebied van de uitvoerende taken. Maar we willen zeker nog doorgaan”, verzekert Kok tevens voorzitter van de nieuwe fusievereniging Damclub Hofstad.
Foto: Guido van den Berg
Jan Kok: ‘We willen zeker nog doorgaan’.
Laatkomers
Problemen op de weg en met het spoor veroorzaakten op dag drie nogal wat laatkomers maar iedereen kon toch aan zijn partij beginnen. Van de toppers was Anton Schotanus als eerste klaar. De verrassende Boike Mathoera werd al snel met onoverkomelijke problemen opgezadeld met een zesklapper als spetterend besluit. Peter van der Stap en Daaf Kasse bleven in een positioneel duel volkomen in balans. De prestigestrijd tussen Pertap Malahé en Francis Tholel kreeg na een interessant klassiekje ook geen winnaar.
Ronduit miraculeus was het punt dat Roep Bhawanibhiek tegen Arie de Bruijn voor de poorten van de hel wegsleepte. Anton Kosior combineerde zich handig naar een gewonnen eindspel tegen Arie Janssen van Doorn.
Andrew Tjon A Ong won ook zijn vierde partij. Theo van den Hoek werd volgens de regelen der kunst langzaam maar zeker weggedrukt maar mocht desondanks op overleving blijven hopen. Het 4-om-2-eindspel zal ongetwijfeld ergens remise zijn geweest maar de murw gebeukte Brabander kon de reddende voortzetting niet meer vinden. Intussen hadden zich ook
Leo van der Laan, Radjinder Jharap, Herman van Westerloo, Frank Teer, Sijmen Hansen, Harry Clasquin, Tiny Mous, Frans Teijn en Krijn Toet aan het front gemeld.
Misrekening
In de middagronde kregen Hofstad-spelers Pertap Malahé en Frans Teijn de zege in de schoot geworpen. De tweevoudige oud-kampioen van Suriname kreeg door een misrekening zo maar twee schijven van Sijmen Hansen cadeau. Teijn dwong Francis Tholel na een dwangzet tot opgave.
Radjinder Jharap voegde zich ook bij de kanshebbers. In een wildwest-partij had Herman van Westerloo met nog een bordvol schijven geen goede voortzetting meer. Een zeer gevaarlijke kanshebber is ook Anton Kosior die fraai zijn tweede dagzege incasseerde. De achtergebleven schijf van Roep Bhawanibhiek bleek een ideaal aanknopingspunt waarvan optimaal werd
geprofiteerd. Arie de Bruijn is ook ‘on fire’. In een interessante partij met wisselende kansen nam Frank Teer te veel risico en werd daarvoor hardhandig afgestraft.
Dit vijftal jaagt samen met Anton Schotanus op ‘hazewind’ Andrew Tjon A Ong. De koploper incasseerde zijn eerste verliespunt tegen de Fries runner-up. Na een rustig begin werd het in het late middenspel nog ongemeen spannend maar meer dan een dynamisch evenwicht bleek het niet te zijn.
Foto: Guido van den Berg
Andrew Tjon A Ong (links) veroverde ook de scalp van Theo van den Hoek.
‘Wel leuk, het heeft wel wat, apart’. Jeanet Stel heeft er geen problemen mee dat zij op het NK dammen voor veteranen de enige vrouw is tussen 98 mannen. Wel vindt zij het jammer dat Barbara Graas en Iepie Poepjes dit keer verstek laten gaan die in het verleden altijd samen om de vrouwen-titel streden. Voor de 57-jarige Drentse is het in de gymzaal van het Voorburgse Dalton College haar debuut op dit evenement, waarop zij op Facebook door Alex Kruyshoop van de organiserende Stichting The Hague Open is geattendeerd.
Ze maakte als kind door het opa kennis met het damspel. “Maar het was meer schijven schuiven hoor. Pas zo rond 1994 ben ik me echt in het spel gaan verdiepen. Heb een boekje voor beginners gekocht en ben erin gaan studeren”.
Aanvankelijk zat ze op schaken bij de dam- en schaakclub Havelte. ”Dat was een wilde club, niet aangesloten bij een bond. Ik vond schaken veel fascinerender dan dammen maar toen de schakers geleidelijk aan verdwenen zijn we maar gaan dammen. Dat heb in de loop jaren wel meer leren waarderen. Meerslag, combinaties en zo, ik hou daar wel van. Net zoals van de gemoedelijke sfeer bij het dammen. Het soort volk daar is veel gezelliger dan bij het schaken”.
Jeanet Stel is een liefhebber die vijf, zes toernooien per jaar afwerkt. “Ik ga ook naar Praag, maar dat is meer voor de cultuur”. Mede ook op grond van haar rating zal ze dit NK geen potten gaan breken. “Ik ben al tevreden als ik een paar puntjes kan pakken en wellicht zelfs nog hoog in een of ander klassement kan eindigen. Met rapid heb ik al een paar keer een geldprijsje gewonnen. Maar eerst eind mei het vijfdaagse toernooi in Steenwijk, een van de twee clubs (de andere is Heerenveen) waar ik lid van ben. Eén partij per dag, vijftien euro inschrijfgeld en altijd prijs. Mooi dat ik hier zo even reclame voor kan maken”, waarna ze opgewekt tegen Harry Vredeveldt haar eerste punt begroette.
Bijschrift 1: Jeanet Stel denkt na over de beste zet.
Foto: Jan Kok
Kleine combinaties
Ook in de eerste dubbele ronde was het aantal kleine combinatie c.q. blunders opvallend groot. Zo had Pertap Malahé tijdens de ochtendeditie al binnen het uur zijn tweede overwinning binnen toen Wim van Mourik eveniet oplette. Er viel ook veel te genieten. Anton Kosior (‘Ik wist het ook niet’) kreeg in een zeer boeiende partij Bas Baksoellah uiteindelijk in een dodelijke opsluiting geperst. Hans Tangelder damde weer eens volgens zijn principe ‘waarom zou je gewoon doen als het ongewoon kan’. Andrew Tjon A Ong wist er na lang rekenen wel raad mee en werkte zich in een zeer gecompliceerde stelling winnend richting damlijn.
Nico Leemberg, de papieren koploper van het eerste uur, gaf oud-winnaar Daaf Kasse voortreffelijk partij. In een dun standje overzag hij echter een meerslagje waarna Kasse (‘Ik was op dat moment al blij met remise’) opgelucht alsnog de buit kon binnenhalen. Peter van der Stap was in een agressieve bui. De Pitbull uit Maassluis zette zijn tanden in Hans van Woerkom die echter in leven wist te blijven.
Derde ronde
In de derde ronde was Andrew Tjon A Ong de enige van de kopgroep van zeven die tot winst wist te komen stelde daarmee nadrukkelijk zijn kandidatuur voor een derde titel. Via zijn geliefde halfopenklassiek was hij na veel wapengekletter Henk Meester te slim af. Pertap Malahé kon net niet winnen van Leo van der Laan. Daaf Kasse en de verrassende Boike Mathoera hielden elkaar volkomen in evenwicht. Anton Schotanus kwam in de verdrukking tegen Francis Tholel en moest alle zeilen bijzetten voor een punt. Kanshebber Frank Teer raakte verder achterop na zijn gelijkwaardige remise met Frans Teijn. Peter van der Stap hield met veel geduld, vlijt en techniek Peter Lansbergen onder de duim en is nu een van de tien spelers die Tjon A Ong op de hielen zitten. Verder is de spannende, zeer principiële partij tussen Pieter Wijn en Nico Leemberg hert naspelen meer dan waard.
Het Nederlands damkampioenschap voor veteranen kent alleen maar winnaars. De 99 deelnemers zijn blij dat hun jaarlijkse reünie na vier jaar in ere is hersteld. Met de komst van corona haakte Wageningen na vijftien jaar af als organisator. Dankzij de volhardendheid van toernooidirecteur Jan Kok nam de Stichting The Hague Open (THO) het stokje over en werd een gymzaal van het Dalton College Voorburg omgetoverd tot een grote damarena.
Tot tevredenheid van wethouder Astrid van Eekelen van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij was blij met de massale komst uit alle delen van ons land naar haar gemeente. Ook benadrukte zij het belang van (denk)sporten voor de gezondheid van de mens. Waarna de wethouder het toernooi officieel opende met het spelen van de eerste zet. Dat ze die deed op de rechterflank (35-30) was voor een VVD’er niet geheel onlogisch. Het ceremoniële gebeuren speelde zich af op het bord van Anton Schotanus, met drie titels recordhouder en vice-kampioen achter de nu niet meespelende Jeroen Kos.
Ook de dambond juicht de rentree van het veteranentoernooi toe, zeker omdat het NK in het westen van ons land plaats heeft. Bondsbestuurslid Eduard Autar verklapte dat hij er zich achter de schermen sterk voor heeft gemaakt dat het NK nu het predicaat officieel Nederlands veteranenkampioenschap mag hanteren met behalve een algehele kampioen ook kampioenen in de 50+-, 60+-, 70+- en 80+-klasse. Autar had nog een verrassing in petto voor voorzitter/perschef Fred Ivens. De 79-jarige veteraan werd benoemd tot lid van verdienste van de dambond wegens ‘al zijn publicitaire en promotionele activiteiten’.
Individueel waren er natuurlijk niet louter winnaars. Arie de Bruijn mocht zich nog binnen het uur als eerste laten feliciteren nadat Rob Lutje Schipholt in de fout was gegaan. Hij werd gevolgd door Anton Schotanus die niet de openingszet van de wethouder overnam maar wel met een ‘kleintje’ Theo van Wissen tot capitulatie noopte. Ook oud-winnaar Daaf Kasse was snel klaar toen Fred Voorn op de twaalfde zet al in de fout ging en geforceerd een schijf verloor.
Verrassing
De grootste verrassing was de remise van Hagenaar Bas Baksoellah in de partij-van-de-dag tegen Frank Teer. De Brabantse titelkandidaat kwam daarmee nog zeer goed weg ook. Hij combineerde zich uit een knellende opsluiting en wist daarna het eindspel remise te houden. Een fraaie, principiële partij speelden ook Krijn Toet en Ab Steenbergen. De voormalige tweevoudige NK-finalist Toet won geforceerd een schijf maar zijn tegenstander had net genoeg compensatie voor de remise. Ook Herman van Westerloo en Johan Pronk speelden een partij op het scherpst van de snede. De Amsterdamse oud-kampioen probeerde het nog lang in een eindspel met een schijf meer maar Pronk maakte geen fout en sleepte een punt uit het vuur.
Kanshebbers Peter van der Stap en Andrew Tjon A Ong (spectaculair) deden wat ze moesten doen. Jack Mondt pakte een punt van Pieter Wijn die na een damcombinatie onnauwkeurig speelde en een schijf achter kwam. Teus Stam kon glunderen nadat hij Paul Teer in bedwang had gehouden. Ook de remise van Siegfried Parbhoe tegen Ruud Kloosterman en van Martin Nederlof tegen Harry Clasquin was niet van te voren verwacht. Dat gold helemaal voor Jos de Wild die met een onvervalste Coup Royal ten koste van Bert Dollekamp een mooie blauwe vermelding scoorde. Waarna Martin Kruijswijk na ruim vijf uur spelen in een drie-om-één-eindspel tegen Anton Kosior het hoofd koel wist te houden.
De gymzaal van het Dalton College is omgedoopt tot damarena.
Foto: Guido van den Berg
Wethouder Astrid van Eekelen opent het toernooi met het spelen
van de eerste zet op het bord van Anton Schotanus.
Voorzitter/perschef Fred Ivens is tot lid van verdienste van de dambond benoemd. Wethouder Astrid van Eekelen ‘prikt’ de bijbehorende speld op zijn trui. Rechts bondsbestuurslid Eduard Autar.
Foto's: Mirjam Heskes