Vierde speelt weer gelijk

In de voorlaatste ronde kwam kampioenskandidaat Damlust 3 op bezoek. In de heenwedstrijd werd ongelukkig met 5-3 verloren. Alex Kruyshoop kreeg in Theo Hordijk een sterke invaller tegenover zich en redde het helaas niet. Rinus Snellaars trok tegen Guus Potjes de stand weer gelijk. Hans van de Vijver wist knap Eimert Buijserd op remise te houden, zodat alle ogen gericht werden op John Kolstee en Piet van Eeden. Ook hier was een puntendeling het resultaat.

Een dag later bleek dat DOS 2, de concurrent van de Gouwenaren voor de titel, verloren van drie spelers (twee senioren en een aspirant) van DEZ Reeuwijk, zodat Damlust 3 het volgend seizoen een klasse hoger zal gaan proberen. Voor het vierde team rest nog de uitwedstrijd tegen het team uit Reeuwijk dat naar verwachting geheel uit jeugdspelers zal bestaan. Inzet hier is de derde plaats van de Derde Klasse, maar dan moet Damlust 3 nog wel zijn sportieve plicht doen tegen ADC 3.

Den Haag 4 wint niet in Alphen

Voor Den Haag 4 lijkt de derde plaats in de Derde Klasse het hoogst haalbare. Dat gaat het makkelijkst als erer van de directe concurrenten gewonnen wordt. Een ervan was ADC 3, waarvan thuis met 5-3 gewonnen werd. John Kolstee scoorde toen de enige overwinning. In de return ging hij echter in de fout tegen Co van Dam en kon deze niet meer goedmaken. Rinus Snellaars wist door te breken ten koste van twee schijven tegen Jaap Vermeer. De dam die daarop volgde had echte weinig tot geen bewegingsvrijheid, maar toch wist Rinus beide punten binnen te halen. Theo Baard wist tegen Maarten van der Nagel eem schijf voor te komen, maar dit bleek niet genoeg voor de winst. Alex Kruyshoop kruiste de degens met Henk Springintveld. Net als vorig seizoen eindigde de partij in remise, zodat 4-4 de eindstand werd. 

Dinsdag 13 maart komt Damlust 3 op bezoek, dat nog volop in de race is om kampioen te worden en op vrijdag 30 maart wordt de competitie afgesloten in Reeuwijk tegen vermoedelijk vier jeugdspelers.

Zonnig einde na matig seizoen

De laatste wedstrijd van het seizoen van Den Haag Hofstad CT was tegen Haarlemse Damclub 2. Inzet was de achtste plaats. 
 
De bedoeling was zo sterk mogelijk aantreden, met Harry Zandvliet, Nico Leemberg, Radjen Kalloe en Hans Giphart. Helaas moest Hans verstek laten gaan in verband met griep. Gelukkig hebben we Oedebhaan Dihal bereid gevonden in te vallen. 
Als eerste was Jeremy klaar. Zijn tegenstander Arie Haveman, had moeite met noteren, mede daardoor gaf hij een schijf weg, trapte in een een-om-twee en daarna een een-om-vier. Stand 2-0. 
De score werd verdubbeld door invaller Harry. Hij speelde tegen Maurits de Vries, jeugdspeler. In het eindspel kwam Harry beter te staan en speelde het mooi uit. Rinus Snellaars speelde tegen ook een jeugdspeler, Noel Neve. In  een klassieke stand nam Rinus niet de beste voortzetting waardoor het weer spannend werd qua stand. John "Georgiev" Kolstee speelde tegen Dimitri "Schwarzman" Otto. Aan de namen te zien is de uitslag makkelijk te voorspellen, na 40 zetten een grootmeesterremise. Invaller Oedebhaan Dihal kreeg Jan Esselman voor zich. In de opening haalde Esselman een damzetje uit, maar door mooi denkwerk, werd de dam weer afgesnoept. Helaas ten koste van een schijf. Dit bleek niet meer te redden en is de stand na vijf partijen 5-5.
Toen ging het snel, eerst won Nico Leemberg (oud-lid van Haarlem) van Rob vd Klashorst, Radjen Kalloe van Peter Schipper en Jan Kok van Gerard van Velzen. 11-5 De overwinning is voor het Combinatieteam uit de Hofstad. Daar veranderde de (onterechte) nederlaag van Nerin Bisseswar niets aan. Tot slot mocht Sanjay, die erg moe was, en af toe heel diep met zijn ogen dicht aan het nadenken was, ook twee punten bijschrijven 13-7 derhalve en na een matig seizoen, toch nog een beetje een zonnig einde. 

Promotie naar hoofdklasse

Den Haag 2 provinciaal heeft een mooi seizoen gehad. Een nederlaag tegen directe concurrent Naaldwijk en een gelijk spel tegen De Hofstaddammers. De rest van de wedstrijden eindigden allemaal in een overwinning. De laatste wedstrijd hadden wij genoeg aan 1 punt tegen de Lier.  De Lier kwam met Peter van der Stap. Ik vroeg nog of hij niet liever wilde bridgen, maar helaas. 
Frans Teijn won op bord 5 van invaller Leo van t Wout. Toen Leo opgaf, gaf mijn tegenstander Piet Stellaard ook op (terecht overigens. Ik had het vermoeden dat Piet Stellaard niet als eerste klaar wilde zijn. 4-0. Hans van Woerkom speelde tegen Wim Boer. Bijna gelijke rating en de partij eindigde in 1-1. Toen kwam ons ter ore dat De Hofstaddammers al niet meer konden verliezen van Naaldwijk dus we waren zelfs met een nederlaag al kampioen. Een ieder die mij kent weet, dat ik altijd voor een kampioenschap wil gaan en dus voor de volledige winst. Die kwam er. Peter van der Stap maakte er nog wel 5-3 van tegen Bas Baksoellah, maar na de remises van Jan Kok en Herman Vroom, resp. tegen Maarten van der Schee en Jerry de Nijs, was de overwinning een feit 7-5.
 
We zijn kampioen geworden met 3 punten voorsprong. Dus volgend jaar 2 teams van Den Haag in de hoofdklasse! 

Als je dan toch degradeert, dan maar goed

De laatste wedstrijd voor het eerste ging nergens meer om. Degradatie was al in de voorlaatste ronde een feit. Alleen onze tegenstander had nog een puntje nodig om de nacompetitie op zeker te ontwijken. Tilburg 2 kwam sterk op. Ondanks het feit dat een aantal Belgische spelers aan het nationaal kampioenschap deel nam, was het team nauwelijks verzwakt. Tilburg heeft een brede selectie en kan in geval van nood putten uit een rijk arsenaal Franse spelers.

De toon in de wedstrijd was al snel gezet. Pertap Malahé dacht de partij heel snel te beslissen met een damcombinatie. Helaas kan een schijf maar op één veld tegelijk staan, ging de combinatie niet op en bleek Pertap twee schijven achter te staan. Hierna volgde een reeks remises. Berke Yiggiturk speelde de gewaagde partij tegen de sterke Toby Hage. Het leek spannend maar Berke had het allemaal perfect berekend en kwam niet in gevaar. Ook Frans van Eenennaam maakte het spannend maar in deze partij werd ook geen fout gemaakt. Gerard de Groot herstelde zich goed van een mislukte opening, maar kwam toch tekort in het middenspel: remise. De partij van Herman Vroom leek de meest kansrijke aan Haagse kant, maar het bleek toch lastig deze naar winst te voeren. En de laatste remise kwam op naam van Hein van Dee na een tamme partij.

De 5-7 tussenstand leek op papier niet zo ramzalig, maar op de borden tekende het naderend onheil zich al een tijdje af. Overigens niet meteen op het bord van Hans den Engelsman, maar hij liep tegen een van zijn zeldzame nederlagen aan. Een onnauwkeurigheid in een omsingeling werd fataal. Frans Teijn leek wel kansen te hebben, maar kwam steeds slechter te staan. Toen hij verkeerd offerde voor een doorbraak was het snel gedaan. Emre Hageman had weer eens de sterkste tegenstander getroffen. Emre nam veel risico met een aanval waar Wil van den Braak wel raad mee wist. Tot slot trof Roy Bidesi een onbekende Franse junior. Hij noteerde met behulp van een diagram, maar zijn spel bleek ijzersterk. Roy kampte met achtergebleven schijven en werd bekwaan van het bord gedrukt. Met 5-15 als eindstand dus een forse nederlaag.

Emre Hageman bekroonde zijn debuut in het eerste meteen met een eerste plek op de topscorerslijst. Hij haalde niet alleen de meeste punten (12 uit 10) maar trof ook nog eens de sterkste tegenstanders van iedereen. Een prestatie van formaat. Tweede werd Gerard die na zijn goede score vorig seizoen nu grossierde in remises. Berke werd met 10 uit 7 derde.

Eerste sluit ZHDB-competitie winnend af

Het eerste zestal heeft de laatste twee wedstrijden in de ZHDB-hoofdklasse gewonnen en is daarmee op de derde plaats geëindigd, achter kampioen Damlust en Schiedam.

Op 30 januari werd de uitgestelde wedstrijd tegen het Leids Damgenootschap gespeeld. Gerard de Groot speelde een spannende partij tegen Casper Remeijer en dat bleek uiteindelijk een beetje te spannend. Ook Harry Zandvliet verloor, hij werd van het bord gedrukt door een aanvallende Hans Kreder. De enige remise kwam op naam van Jeoren Kos en Evert Bronstring. De andere partijen liepen beter. Pertap Malahé kwam na een listige opening plotseling een schijf voor en won. Ook Roy Bidesi wist met uiterst nauwkeurig spel een 5-om-5 positie naar winst te spelen. Tot slot sloeg ook de aanval van Berke Yigitturk door en kon er toch nog een 7-5 overwinning genoteerd worden.

De laatste wedstrijd in Gouda tegen het tweede van Damlust werd ook 5-7. Emre Hageman verloor weliswaar zijn partij tegen de sterke Jochem Zweerink, maar Jeroen Kos en Frans van Eenennaam hadden toen al gewonnen. Verder waren er remises van Berke, Pertap en Harry.

Het derde heeft het kampioenschap weer in eigen hand

Het team van LDC Leiderdorp moest al enige tijd de wedstrijd inhalen tegen ADC 2 en kon dan bij winst in punten gelijkkomen met Den Haag 3. Op maandag 29 januari speelden de teams tegen elkaar en verwachtte ADC 2 dat ze gingen verliezen. Het liep echter anders, want Robert van Diggele haalde een melding in het blauw door remise te spelen met Reginald Lindemans. Mede daardoor werd de uitslag 4-4 en heeft Leiderdorp weer een punt minder dan Den Haag 3.

Op maandag 5 februari moest Den Haag 3 dus tegen datzelfde team. Thuis was met enig geluk de uitslag 8-0 geworden, maar dat was niet nog een keer te verwachten. Er werd ingeschat dat Arie van Diggele aan bord 1 zou zitten en Robert aan bord 2. Om andere tegenstanders te krijgen dan in de thuiswedstrijd werd Radjen aan bord 2 gezet en Jaap aan bord 1. De inschatting klopte. Wynton Meijer speelde aan bord 4 een snelle partij tegen Co van Dam, waarbij Wynton nog het meest nadacht. De kansen waren gelijk tot het eindspel. In een 6 om 6 ging Wynton in de aanval en wachtte met zijn verdediging tot op het laatst. Dat bleek achteraf goed te zijn, want Co vergat op het belangrijkste moment een rij verder te gaan en Wynton won de partij.

Jaap van Hal probeerde tegen Arie van Diggele langzaam op te rukken en dat lukte ook. De voorsprong in tempi werd echter weer afgebroken. Toen Jaap een schijf offerde om naar dam te lopen bleek er geen winst te zitten, want de schijven van Arie stonden te goed: remise.

Jan Christiaan Wahls speelde een wisselende partij tegen Martijn de Vries, die zijn partij in Leiderdorp won. Eerst won Jan Christiaan eenvoudig een schijf, maar die gaf hij als gevolg van een combinatie een paar zetten later weer terug. Na de combinatie kreeg Martijn de kans om door te breken naar dam, maar wachtte daarmee. Daardoor kon Jan Christiaan een vangstelling opbouwen. Martijn offerde nogmaals om dam te kunnen halen en de schijf terug te pakken. Daarna had Jan Christiaan een dam met drie schijven en Martijn een dam met twee schijven. De stand was toen zodanig dat Jan Christiaan een tweede dam kon halen. Met de tweede dam kon hij overmacht verkrijgen en dat deed hij vakkundig. Den Haag 3 haalde daarmee de winst binnen.

Ook Radjen bouwde tegen Robert van Diggele tempivoordeel op en werd deze weer netjes afgebroken. De stand bleef gelijkwaardig totdat Radjen in een 5 om 5 een schijf won. Robert kon remise maken, maar deed de verkeerde zet. Radjen won de partij waardoor het team weer met grote cijfers won: 7-1. Vrijdag 9 februari speelden de naaste concurrenten tegen elkaar. RDC Rijnsburg 2 speelde thuis tegen LDC Leiderdorp. Beide teams hadden een verliespunt meer dan Den Haag 3. De Leiderdorpenaren wonnen met 3-5. In de laatste ronde spelen Den Haag 3 en RDC Rijnsburg 2 tegen elkaar in De Brink.