Vroege zeges zetten de toon voor winst combinatieteam

Het combinatieteam  moest de polder in om tegen De Kroonschijf DEZ 2 te spelen. De eerdere ontmoetingen waren tegen De Kroonschijf en deze gingen allen verloren. Sinds de club uit Brandwijk de hulp heeft ingeroepen van DEZ Hardinxveld spelen ze met twee teams en zodoende speelde het combinatieteam tegen de reserves van de combinatie uit de Alblasserwaard. Hans Giphart opende de score door Wim Buijk te verslaan. De andere invaller, Harry Zandvliet verschalkte Sipke Veenstra die dacht een combinatie te nemen, maar zich verrekend had. Harry maakte overigens dezelfde rekenfout. Toen ook Jeremy Pauwels gewonnen had, van jeugdspeler Jorrit Roest, was de tussenstand 0-6. Alex Kruyshoop zorgde voor het eerste punt van de gastheren door de punten te delen met Johan Stuij. 

Oedebhaan Dihal had een remiseaanbod van Dirk Kwakernaak afgeslagen, wat terecht was, maar wist de winst niet te vinden. Dat gold wel voor kopman Radjen Kalloe die knap won van Arjan Mourits. Het tiende punt was hiermee binnen. Het werd 8-10 toen John Kolstee verloor van André de Raad en Harold Jagram hetzelfde lot moest ondergaan tegen Mari Dame. Matchwinner werd Jeroen Wit. Met een remise tegen Wilco Stam scoorde hij het winnende punt en kon met een opgeladen accu op de elektrische fiets terug naar Delfgauw. 

In ronde vier op 27 oktober wederom een uitwedstrijd, dan staat de streekderby bij en tegen DOS Delft op het programma.

Misstap tegen CCR 2

CCR was altijd al een lastige tegenstander en dat blijkt nu zelfs ook voor CCR 2 te gelden. Het eerste team leed een pijnlijke nederlaag tegen de Rotterdamse reserves.
CCR verraste met Egor Bobkov aan bord 1. Deze speler speelt eigenlijk bij het eerste team van CCR, maar mocht invallen bij het tweede. Frans Teijn kwam wel onder druk, verloor een schijf, maar had in het eindspel de remise binnen handbereik. Een zetverwisseling maakte daaraan echter een eind. Intussen hadden Pertap Malahé en Soelinder Jagram een snelle remise op het bord gebracht en was ook Hein van Dee ten onder gegaan door slordig gebrek aan zetcontrole. Er werd dus al vroeg tegen een 5-1 achterstand aan gekeken.
Hans den Engelsman trof Jaap Riesenkamp en in deze partij werd het evenwicht nooit verbroken. Dat gold ook voor de partij van Piet Lodder tegen Ramdew Jahani. De gifbeker was nog niet leeg want ook Jan Kok kreeg een nul. Zijn tegenstander verzuimde tot tweemaal toe de winst waardoor Jan nog kans op remise kreeg. Hij haalde echter te snel dam.
Alleen Herman Vroom redde de eer doordat hij het zijn tegenstander zo lastig maakte dat hij door de vlag ging. De resterende partijen werden remise. Frans van Eenennaam kon geen kansen creëren en Nico Leemberg leek erg goed te staan, maar nadere analyse laat een omgekeerd beeld zien. Gerard de Groot wist zich ternauwernood te redden uit een slechte opening, maar de daarna verkregen kansen waren te klein.
Eindstand van 12-8 dus. Het dammen in Den Haag lijkt in een vrije val terecht gekomen te zijn als het vergeleken wordt met omliggende plaatsen als Rotterdam, Gouda en Rijnsburg.

Derde stelt al vroeg de winst veilig

Het derde team moest bij en tegen MDV, met kopman Herman Vroom spelen. Invaller Wilfred Promes opende de score. Hij offerde bewust een schijf tegen Jan Molhoek, maar deze kon niet winnen. Herman Vroom had van Radjen Kalloe kunnen winnen, maar de Hagenaar in Monsterse dienst blunderde en Radjen verhing de bordjes door een damcombinatie te nemen. Ook Rinus Snellaars kreeg de winst enigszins in de schoot geworpen toen Ben Gehrke zomaar een schijf weggaf en er daarna nog een verloor. 

Frans Teijn leek op remise af te stevenen tegen Gertjan Voois, maar deze nam een verkeerde afruil, waardoor Frans eerder op dam was en de winst binnenhaalde.  De winst had nog groter kunnen worden als Oedebhaan Dihal en Alex Kruyshoop zouden remiseren met Nico Hoogenraad resp. Patrick Scheffers. Voor Oedebhaan was de overmacht in het eindspel te groot en Alex offerde te snel een schijf om zijn stand te redden, zodat de eindstand 5-7 werd.

Voorlopig staat het derde op een gedeelde tweede plaats, slechts een punt achter koploper VELO. Op dinsdag 23 oktober komt KDC naar De Kameleon. Zij hebben twee keer gespeeld en beide keren werd het 6-6.

Ook het combinatieteam wint

Alblasserdam was landelijk de eerste tegenstander in het nieuwe onderkomen. Afgaande op eerdere resultaten werd een lastige wedstrijd verwacht. Rinus Snellaars opende de score. Aspirant Thomas Mouthaan combineerde naar dam ten koste van twee schijven, maar deze verdween niet veel later van het bord, al moest Rinus daarvoor wel zijn twee extra schijven inleveren. Het overblijvende eindspel wist Rinus te winnen. Hans Giphart combineerde eveneens naar dam. Dit kostte hem een schijf maar Jaap van der Dussen kon geen vuist meer maken. Jeremy Pauwels probeerde op zetjes te spelen tegen Remco Korteland en kon het nog net remise te houden. Jeroen Wit scoorde zijn eerste punten voor Den Haag met een regelmatige overwinning op Gijs Mouthaan, zodat de stand 7-1 werd.

Radjen Kalloe had op bord 1 het betere van het spel tegen Joshua van der Most, maar moest toch in remise berusten. Jaap van Hal wist knap de speler met de hoogste rating op remise te houden. Dat er tien of meer punten zouden komen was al zo goed als zeker, alleen de vraag was wanneer. Helaas niet door Oedebhaan Dihal, hij werd door Ruben Groenendijk naar de kanten gedrukt en verloor. Het tiende punt kwam op naam van Harold Jagram die net geen blauwe vermelding haalde tegen Rien Visser. Frans van Eenennaam werd matchwinner door secuur te winnen van Marcel van der Most. Het bleef bij twaalf punten, John Kolstee redde het niet tegen Dylan Jongeneel.

Op 13 oktober is het nog puntloze De Kroonschijf DEZ 2 in Brandwijk de tegenstander, maar dat betekent niet dat het een gelopen koers is.

Soepele winst eerste team

Het eerste trof in de tweede ronde opnieuw een promovendus, dit keer Zaanstreek 2, vorig jaar kampioen van de Tweede Klasse C. Na de moeizame overwinning op De Variant in de eerste ronde was men gewaarschuwd er niet te gemakkelijk over te denken en dat lukte deze keer beter. Nico Leemberg speelde tegen oude streekgenoten en accepteerde, nadat hij iets minder kwam te staan, op de veertigste zet de remise. Vlak daarna zorgde Jan Kok voor de voorsprong. Hij weefde een Coup Springer in de stand die door zijn tegenstander niet opgemerkt werd.
De voorsprong liep nog verder op door winst van Frans Teijn. Zijn tegenstander nam een verkeerde ruil en Frans bleek zonder dat hij er iets voor hoefde te doen een schijf te gaan winnen. Met een flinke klapper maakte Frans het af. Daarna won ook Gerard de Groot die zijn tegenstander na tien zetten in een dodelijke korte-vleugel-opsluiting had en niet meer los liet.
Zaanstreek 2 hield het nog even spannend doordat Herman Vroom het zichzelf erg moeilijk maakte en tot twee keer toe zijn kerkhofschijf liet insluiten. Hans den Engelsman kreeg aan bord 1 geen poot aan de grond en moest in een remise berusten. Roy Bidesi kwam dit keer goed weg. Hij liet het centrum teveel aan zijn tegenstander en kwam verloren te staan. Zijn tegenstander profiteerde echter niet. Ook een volgende partij die in een beslissing leek te eindigen, werd remise. De tegenstander van Piet Lodder wist nog net een remisegaatje te vinden.
Bij een 10-6 tussenstand bleek dat Pertap Malahé en Hein van Dee inmiddels flink voordeel hadden verkregen. Beiden belandden in een voordelig overmachtseindspel dat foutloos werd uitgespeeld, al kreeg Hein daarbij hulp van de klok. De 14-6 eindstand was in orde, maar de komende wedstrijden zal de tegenstand heel wat sterker zijn.

Derde pakt eerste punten

In de tweede wedstrijd van het derde team kwam DOS op bezoek in de Kameleon. Hans van de Vijver was verhinderd, hij heeft zijn elleboog gebroken bij een onfortuinlijke val. Zijn vervanger was John Kolstee. Radjen Kalloe opende de score door op bord 1 Henk Valk op een damcombinatie te trakteren. Deze kostte een schijf, maar was wel winnend. Alex Kruyshoop had tegen KNDB-secretaris Ton van Namen de score kunnen verdubbelen, maar miste een schijfwinst, waarna de partij in remise eindige. John redde het niet tegen Rob Smits, zodat weer in evenwicht was. Frans Teijn gaf Mees van den Bosch een schijf maar wist daarmee wel een betere stand te creëren. Zelfs goed voor winst. Niet lang na het beëindigen van deze partij besloten Rinus Snellaars en Cees van Atten tot remise, zodat als team niet meer verloren kon worden. Oedebhaan Dihal werd matchwinner door Jordy van der Lugt op remise te houden.

De volgende wedstrijd is in Ter Heijde op donderdag 11 oktober tegen het MDV van Herman Vroom.

Valse start combinatieteam in Rijnsburg

Zowel het combinatieteam van Den Haag en Hofstaddammers als RDC 2 trad aan met invallers, maar dat was voor beide geen verzwakking. Invaller Hans Giphart had zich fysiek goed voorbereid (en vrijdag vrij genomen), hetgeen zich uitbetaalde in een damcombinatie met winst tegen Jan Parlevliet. Alex Kruyshoop bereikte niets tegen Nico Mul met een puntendeling na iets meer dan veertig zetten. Nerin Bisseswar had het betere van het spel tegen remisekoning Teun de Kluyver, maar een iets mindere zet betekende ook hier een puntendeling. Toen Gökhan Bagci tegen Alex Zwanenburg in een damcombinatie liep was de stand weer in evenwicht.

Jeroen Wit wist zijn rentree in de competitie en debuut voor Damclub Den Haag niet te bekronen met minimaal een punt tegen Cees van den Bosch, ook hij liep in een damcombinatie. Toen ging het helaas ineens hard. Jeremy Pauwels had lang zicht op een punt, maar moest toch de handdoek in de ring werpen en de punten aan Gé Berbee laten. Ook John Kolstee speelde een goede partij, maar voorzitter Rinus Kromhout bleek toch de sterkste.

De top-drie was toen nog bezig, maar de uitslagen hiervan waren alleen nog maar voor de statistieken. Of om het leed wat te verzachten. Dat lukte als laatste alleen invaller Harry Zandvliet, die een verloren stand na een verkeerde slag door Arno Kooloos nog remise wist te houden. Bas Baksoellah en Radjen Kalloe hadden toen al combinatief verloren van Albert Huisman en Gera Hol. 

Zaterdag 29 september komt Alblasserdam naar De Kameleon.