Wisselende resultaten op EK Jeugd

Gisteren werd het Europees kampioenschap voor jeugd afgesloten in het Wit-Russische Vitebsk. Emre Hageman bij de pupillen en Berke Yigitturk vormden de Haagse inbreng in de Nederlandse delegatie. In de eerste ronde op dinsdag 1 augustus wisten beiden hun partij te winnen. Dit wisten ze in de tweede ronde te herhalen,zodat Berke en Emre na twee ronden als enige van de achttien Nederlandse deelnemers op een 100% score stonden.

Op de derde speeldag stond een dubbele ronde op het programma en helaas werden de goede prestaties niet doorgezet. In de derde ronde kwam Emre niet verder dan remise tegen een toch mindere tegenstander. En Berke raakte door een opzichtige fout een schijf kwijt en verloor. En in de tweede ronde van die dag verloren beiden en waren weer terug bij af.

In het vervolg wist Emre zich goed te herstellen. Hoewel hij ook zijn vijfde partij nog verloor, ook dit keer nogal ongelukkig, zette hij daarna de achtervolging in. Emre wist uit de laatste vier rondes zeven punten te scoren en eindigde dus op een fraaie 12 uit 9. Dat was goed voor de vijfde plaats in de eindstand en alleen op weerstandspunten geen derde. De Rus Tamerlan Akhmerov werd kampioen.

Berke speelde een wisselend vervolg van het toernooi. In de tweede helft won hij een partij, maar won er ook één. Hij eindigde daardoor met 9 uit 9 in de middenmoot. Gezien de ratings had er voor Berke misschien wel wat meer in gezeten. Machiel Weistra, die eerder deze zomer al het NK won net voor Berke en Emre, werd hier Europees kampioen. Een ander Nederlands succes was de titel van Jitse Slump bij de junioren.

 

Berke en Emre starten met winst op EK

Op het Europees kampioenschap in Wit-Rusland gaan Emre Hageman bij de pupillen en Berke Yigitturk bij de aspiranten beiden na twee ronden aan de leiding. Ze wonnen hun eerste partijen van oost-Europese tegenstanders.

Sterke start Berke en Emre

Berke Yigitturk en Emre Hageman zijn sterk van start gegaan op het Nederlands kampioenschap voor aspiranten dat deze week in Heerde gespeeld wordt. Op de eerste speeldag werden meteen twee rondes gespeeld. Berke en Emre troffen elkaar in de eerste ronde. In een partij die gelijk op ging, werd uiteindelijk remise, met een plusje voor Berke, overeen gekomen. Al bleek later dat Emre een verrassende forcing gemist had, die vrijwel zeker partijwinst opgeleverd zou hebben.

In de avondronde kwamen beide Haagse spelers tot winst. Emre won in het middenspel een schijf maar had nog een 4-om-2 eindspel nodig om te winnen. Berke had een overweldigende aanval die hem winst bracht.

Alle partijen worden live uitgezonden via jeugddammen.com.

Emre Hageman derde op NK Pupillen

Hij moest het uit z’n tenen halen maar Emre Hageman haalde met een ultieme krachtsinspanning toch nog het erepodium op het Nederlands damkampioenschap voor pupillen. En wat nóg belangrijker was: hij heeft zich hiermee gekwalificeerd voor het EK in Wit-Rusland en het WK in Polen. Emre slaagde er dus niet in de nationale titel te prolongeren, die hij vorig jaar zo verrassend wegkaapte voor de verraste concurrentie. Emre speelde geen enkele remise, won vijf partijen maar verloor er ook drie.

Na winst in de openingsronde verloor Emre ongelukkig van Elisabeth Kramer uit Groningen. Het leek een niets-aan-de-hand klassieke partij, maar naarmate het middenspel vorderde bleek Emre aan de verkeerde kant van het bord te zitten. In een 10-om-10 stand werd een hangende schijf hem fataal.

Met drie overtuigende winstpartijen herstelde Emre zich goed en kwam daardoor weer op de tweede plaats, één punt achter Simon Harmsma. In de zesde ronde stond hun onderling duel dan ook op het programma. In de opening maakte Emre echter een misrekening waardoor hij groot positioneel nadeel opliep. Simon speelde het keurig uit, won een schijf en ook de partij. De rampspeod werd nog groter toen op vrijdag tegen Renco Oostindjer een soortgelijk scenario zich voltrok. Een klein nadeeltje in de opening, dat langzaam maar zeker uitliep op een nederlaag.

Emre was daardoor diep weggezakt in de stand. In de slotronde moest hij ook nog eens tegen Akosh Kardos, vooraf een van de favorieten. Het werd een bloedstollende partij waarin vooral Akosh onverantwoorde risico’s nam. Emre speelde het met behulp van mooie combinatieve dreigingen keurig uit. De winst was net voldoende voor de derde plaats op weerstandspunten. Simon Harmsma uit Culemborg werd met grote overmacht kampioen, gevolgd door Renco Oostindjer.

Het toernooi werd net als vorig jaar gespeeld in Ontmoetingscentrum Morgenstond en werd georganiseerd door Stichting The Hague Open onder bezielende leiding van Jan Kok. Op zaterdag werd tevens het NK Welpen voor meisjes gespeeld. Puck Boudens uit Heerhugowaard won hier de titel.

NK pupillen en NK meisjes welpen

Den Haag is eind deze maand het decor voor twee Nederlandse damkampioenschappen. In Ontmoetingscentrum Morgenstond wordt zowel het NK pupillen algemeen als het NK welpen meisjes verspeeld. Sportwethouder Rabin Baldewsingh neemt maandag 24 april om 12.00 uur in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A net als de afgelopen twee jaar de opening voor zijn rekening. Hij doet dat in de naar hem genoemde speelzaal.

Emre Hageman zal de titel verdedigen die hij vorig jaar op dezelfde plaats al veroverde. HDC Hoogeveen is opnieuw hofleverancier met vier van de achttien finalisten. Veertien jongens en vier meisjes van 10 t/m 13 jaar strijden op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Veertien zijn afkomstig uit de drie halve finales en drie mogen meedoen op basis van een keuzeplaats. De titelverdediger was automatisch al geplaatst.

Roel Boomstra en Jan Groenendijk bewaren na hun WK-match van eind 2016 goede herinneringen aan Den Haag. Zie hier de welkomstboodschappen van Jan en Roel.

Het toernooi begint alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Op woensdagmiddag gaan de jongens en meisjes laser gamen in De Uithof en op vrijdagmiddag is er een blitztoernooi. Op dinsdag 25 en donderdag 27 april damclinics gegeven, beide dagen om 15.00 uur en 19.00 uur.

Op de slotdag, zaterdag 29 april, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start. De 9-jarige Marjory Feyt (Ochten) verdedigt haar titel. Op zaterdag 29 april omstreeks 16.00 uur volgt voor beide NK's de prijsuitreiking. Daarvoor zijn uitgenodigd de meisjes-trainsters Ester van Muijen en Heike Verheul. Z|ij eindigden onlangs respectievelijk als vierde en tweede op het NK vrouwen. De organisatie is, met medewerking van Den Haag Topsport, in handen van The Hague Open (THO).

Het kampioenschap is tijdens het toernooi te volgen op www.jeugddammen.com.

Emre naar NK Aspiranten

Emre Hageman heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap aspiranten dat in juli gespeeld gaat worden. Afgelopen zaterdag werden de laatste drie wedstrijden gespeeld van de halve finale. Na de eerste speeldag deelde Emre de eerste plaats met Machiel Weistra, maar in de eerste ronde zaterdag liep hij tegen een nederlaag aan tegen Jorne Huiting. Emre herstelde zich echter goed en won de twee resterende wedstrijden. Hij eindigde daardoor op de derde plaats en maar liefst drie punten voor de nummer 4.

Gökhan Bagci had het zwaarder in dit toernooi. Na een slechte eerste speeldag herstelde hij zich zaterdag goed en scoorde 3 uit 3. Dat was echter niet voldoende voor kwalificatie. Berke Yigitturk is als regerend aspiranten kampioen al geplaatst voor de finale.

Halve finale NK Aspiranten van start

Op 1 april zijn op drie plaatsen de halve finales om het Nederlands kampioenschap voor aspiranten begonnen. In Gouda doen Gökhan Bagci en Emre Hageman mee. Berke Yigitturk is als titelhouder al geplaatst voor deze finale.

Emre had een vliegende start en begon met drie winstpartijen. De eerste ronde was een winstpartij tegen Gökhan. In de laatste ronde speelde hij in een serieuze krachtmeting remise tegen Machiel Weistra, bij wie hij vorig jaar de nationale pupillentitel voor de neus wegkaapte. Gökhan had na zijn verlies in de openingsronde minder geluk. Hij heeft 3 uit 4 en zal in de tweede helft van het toernooi op 8 april op puntenjacht moeten om de achterstand goed te maken.

De hoogste drie plaatsen zich voor de finale die van 10 tot 15 juli gespeeld wordt.