Ysila Taramov schooldamkampioen

Na het schooldamtoernooi op 22 november waren alle prijswinnaars in de verschillende categorieën uitgenodigd voor de grote finale. Deze werd op twee dinsdagavonden gespeeld. In totaal waren er veertien deelnemers aan deze finale.
Na de eerste drie rondes op de eerste speelavond stonden er nog vier spelers aan kop met 5 uit 3. Deze speelden in de vierde ronde tegen elkaar waarna alleen Ysila Taramov van De La Reyschool en Simon Schaap van de Eben-Haëzerschool nog aan kop gingen. Het leek erop dat beiden samen bovenaan zouden eindigen, maar in de laatste ronde speelde Simon remise tegen Lianne Visser van De Fontein en Ysila won, waarmee de nummers 1 en 2 bekend waren. Op twee punten afstand volgde Yannick Groos van De Waterlelie die een grote groep van vier spelers met 7 uit 6 net voor bleef.
De prijs werden uitgereikt door Frans de Jonge, voorzitter van het Haags Damcomité. Alle deelnemers werden uitgenodigd voor een vervolgcursus.

Schooldamtoernooi met recordopkomst

Deze woensdagmiddag is het jaarlijkse schooldamtoernooi gespeeld voor de Haagse basisscholen. Het toernooi had een recordbezetting van bijna 180 deelnemers. Na een stroef begin vanwege een onwillige computer werden er zo'n 560 partijen gespeeld. Na afloop kregen de drie beste jongens en meisjes in de drie leeftijdscategorieën een medaille.

Klik hier voor de eindstanden.


Alle prijswinnaars.

Berke en Emre stabiele middenmoters op WK

De tijd dat de Nederlandse jeugddammers grossierden in medailles op de jeugdwereldkampioenschappen lijkt even achter ons te liggen. Op het afgelopen WK in Polen moesten we het doen met twee medailles van deelnemers uit het verre Limburg. Ook Berke Yigitturk en Emre Hageman wisten dit keer niet mee te doen om de podiumplekken. Al bleken zij wel goed mee te kunnen komen met de wereldtop en uiteindelijk ook nog als hoogste Nederlander te eindigen in hun klasse.

Emre begon ronduit ongelukkig met een nederlaag tegen een landgenoot. In een klassieke stelling tegen Roland Kreeft ging het op tempo net mis. Het duurde even voordat Emre zich hervond, maar in de vierde ronde boekte hij zijn eerste overwinning tegen de Belg Benjamin Groen. In de voorlaatste ronde kon hij er daar nog eentje aan toevoegen tegen de Wit-Rus Stsiapan Darashenka, zodat toch een +1-score genoteerd kon worden. Emre eindigde daarmee als veertiende, als hoogste Nederlander, ook al omdat Simon Harmsma na een bliksemstart vel terugviel. Bij het sneldammen reikte Emre een stuk hoger met een zesde plaats in het eindklassement. Zesde van de wereld, dat is natuurlijk gewoon een fantastische prestatie!

Berke eindigde bij de aspiranten op de twaalfde plaats. Hij won al in de tweede ronde van de Fransman Theo Lemaire. Daar volgden er een paar remises, maar later bleek Yury Tsimanovich te sterk. Ook Berke bracht in de voorlaatste ronde zijn totaal weer op +1 door van Munkh-Orgil Saikhandelger uit Mongolië te winnen. Dezelfde score haalde Berke bij het sneldammen, wel met het verschil dat toen bijna alle partijen in een beslissing eindigden.

Wisselende resultaten op EK Jeugd

Gisteren werd het Europees kampioenschap voor jeugd afgesloten in het Wit-Russische Vitebsk. Emre Hageman bij de pupillen en Berke Yigitturk vormden de Haagse inbreng in de Nederlandse delegatie. In de eerste ronde op dinsdag 1 augustus wisten beiden hun partij te winnen. Dit wisten ze in de tweede ronde te herhalen,zodat Berke en Emre na twee ronden als enige van de achttien Nederlandse deelnemers op een 100% score stonden.

Op de derde speeldag stond een dubbele ronde op het programma en helaas werden de goede prestaties niet doorgezet. In de derde ronde kwam Emre niet verder dan remise tegen een toch mindere tegenstander. En Berke raakte door een opzichtige fout een schijf kwijt en verloor. En in de tweede ronde van die dag verloren beiden en waren weer terug bij af.

In het vervolg wist Emre zich goed te herstellen. Hoewel hij ook zijn vijfde partij nog verloor, ook dit keer nogal ongelukkig, zette hij daarna de achtervolging in. Emre wist uit de laatste vier rondes zeven punten te scoren en eindigde dus op een fraaie 12 uit 9. Dat was goed voor de vijfde plaats in de eindstand en alleen op weerstandspunten geen derde. De Rus Tamerlan Akhmerov werd kampioen.

Berke speelde een wisselend vervolg van het toernooi. In de tweede helft won hij een partij, maar won er ook één. Hij eindigde daardoor met 9 uit 9 in de middenmoot. Gezien de ratings had er voor Berke misschien wel wat meer in gezeten. Machiel Weistra, die eerder deze zomer al het NK won net voor Berke en Emre, werd hier Europees kampioen. Een ander Nederlands succes was de titel van Jitse Slump bij de junioren.

 

Berke en Emre starten met winst op EK

Op het Europees kampioenschap in Wit-Rusland gaan Emre Hageman bij de pupillen en Berke Yigitturk bij de aspiranten beiden na twee ronden aan de leiding. Ze wonnen hun eerste partijen van oost-Europese tegenstanders.

Sterke start Berke en Emre

Berke Yigitturk en Emre Hageman zijn sterk van start gegaan op het Nederlands kampioenschap voor aspiranten dat deze week in Heerde gespeeld wordt. Op de eerste speeldag werden meteen twee rondes gespeeld. Berke en Emre troffen elkaar in de eerste ronde. In een partij die gelijk op ging, werd uiteindelijk remise, met een plusje voor Berke, overeen gekomen. Al bleek later dat Emre een verrassende forcing gemist had, die vrijwel zeker partijwinst opgeleverd zou hebben.

In de avondronde kwamen beide Haagse spelers tot winst. Emre won in het middenspel een schijf maar had nog een 4-om-2 eindspel nodig om te winnen. Berke had een overweldigende aanval die hem winst bracht.

Alle partijen worden live uitgezonden via jeugddammen.com.

Emre Hageman derde op NK Pupillen

Hij moest het uit z’n tenen halen maar Emre Hageman haalde met een ultieme krachtsinspanning toch nog het erepodium op het Nederlands damkampioenschap voor pupillen. En wat nóg belangrijker was: hij heeft zich hiermee gekwalificeerd voor het EK in Wit-Rusland en het WK in Polen. Emre slaagde er dus niet in de nationale titel te prolongeren, die hij vorig jaar zo verrassend wegkaapte voor de verraste concurrentie. Emre speelde geen enkele remise, won vijf partijen maar verloor er ook drie.

Na winst in de openingsronde verloor Emre ongelukkig van Elisabeth Kramer uit Groningen. Het leek een niets-aan-de-hand klassieke partij, maar naarmate het middenspel vorderde bleek Emre aan de verkeerde kant van het bord te zitten. In een 10-om-10 stand werd een hangende schijf hem fataal.

Met drie overtuigende winstpartijen herstelde Emre zich goed en kwam daardoor weer op de tweede plaats, één punt achter Simon Harmsma. In de zesde ronde stond hun onderling duel dan ook op het programma. In de opening maakte Emre echter een misrekening waardoor hij groot positioneel nadeel opliep. Simon speelde het keurig uit, won een schijf en ook de partij. De rampspeod werd nog groter toen op vrijdag tegen Renco Oostindjer een soortgelijk scenario zich voltrok. Een klein nadeeltje in de opening, dat langzaam maar zeker uitliep op een nederlaag.

Emre was daardoor diep weggezakt in de stand. In de slotronde moest hij ook nog eens tegen Akosh Kardos, vooraf een van de favorieten. Het werd een bloedstollende partij waarin vooral Akosh onverantwoorde risico’s nam. Emre speelde het met behulp van mooie combinatieve dreigingen keurig uit. De winst was net voldoende voor de derde plaats op weerstandspunten. Simon Harmsma uit Culemborg werd met grote overmacht kampioen, gevolgd door Renco Oostindjer.

Het toernooi werd net als vorig jaar gespeeld in Ontmoetingscentrum Morgenstond en werd georganiseerd door Stichting The Hague Open onder bezielende leiding van Jan Kok. Op zaterdag werd tevens het NK Welpen voor meisjes gespeeld. Puck Boudens uit Heerhugowaard won hier de titel.