Emre Hageman alleen aan kop

Emre Hageman heeft in het NK Pupillen alleen de leiding genomen. Na drie speelrondes hadden zowel Emre als Simon Harmsma nog de volle buit binnen en was wel duidelijk dat beiden met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit steken. In de vierde ronde werden zij door het Zwitsers systeem aan elkaar gekoppeld.

Het werd vanaf de eerste zet al een ware titanenstrijd tussen de twee die allebei de beste wilden zijn. In een messcherpe theoretische opening moest Harmsma zijn weg zoeken maar hij nam op de 21ste zet een verkeerde afslag en verdwaalde in de varianten. Voor Emre was het bekend terrein want hij speelde dezelfde opening in zijn partij tegen Adri Vermeulen in de nationale competitie. Emre won geforceerd een schijf en vervolgens ook snel de partij.

Het toernooi duurt nog tot en met zaterdag en wordt gespeeld in ontmoetingscentrum Morgenstond.

NK Pupillen weer in Den Haag

Stichting The Hague Open organiseert in 2018 opnieuw het Nederlands Kampioenschap voor pupillen (11-13 jaar). Daarbij hoort tevens het NK voor welpen meisjes (tot 11 jaar). Het is de vierde keer op rij dat het toernooi in Den Haag gehouden wordt. Het toernooi wordt gespeeld in de periode 30 april t/m 5 mei, ook nu weer in Ontmoetingscentrum Morgenstond in Den Haag.

Sportwethouder Rabin Baldewsingh neemt maandag 30 april (12.00 uur) in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A de opening voor zijn rekening. Hij doet dat in de naar hem genoemde speelzaal.

WSDV (Wageningen) is dit keer hofleverancier met vier van de achttien finalisten, gevolgd door HDC Hoogeveen met drie. Dertien jongens en vijf meisjes van 8 t/m 13 jaar strijden op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Dertien zijn afkomstig uit de drie halve finales en vier mogen meedoen op basis van een keuzeplaats. De twaalfjarige titelverdediger Simon Harmsma (Culemborg) was automatisch al geplaatst. Ook de Haagse topper Emre Hageman is er weer bij. Hij was al kampioen in 2016 maar moest vorig jaar genoegen nemen met de derde plaats.

De overige deelnemers zijn (per provincie): Gerard Kramer en Sander Staal (beiden Groningen), Yneke Goerres (Aldeboarn), Roland Kreeft, Renco Oostindjer en Lisa Scholtens (allen Hoogeveen), de 8-jarige benjamin Matheo Boxum (Emmeloord), Simon Harmsma en Alijn Kuijer (beiden Culemborg), het WSDV-kwartet Marjory Feyt (Ochten), Luise Gabbert (Bennekom), Fernande de Graaf (Renkum) en Ivar Smijers (Wageningen), Roald Scheper (IJsselstein), Kasper Barentsen en Yuri Derks (beiden Dongen) en Melvin Koullen (Heerlen).

Het NK is sterk bezet. Van de eerste tien in de eindstand van vorig jaar zijn er liefst zeven present, onder wie de drie prijswinnaars. Dat was voor 'zilveren' Renco Oostindjer een dubbeltje op z'n kant want in de halve finale eindigde hij slechts als achtste. Hij kreeg echter een keuzeplaats, evenals Yneke Goerres, Alijn Kuijer en Roald Scheper.

Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op dinsdag 1 en donderdag 3 mei - speciaal voor beginners - tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.

Het NK begint op maandag om 13.00 uur en verder alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Op woensdagmiddag gaan de jongens en meisjes laser gamen, skelter racen en zwemmen in Kijkduinpark en op vrijdagmiddag is er een blitztoernooi (15.00 uur).

Welpen meisjes

Op de slotdag, zaterdag 5 mei, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start met de Friezinnen Lyset Andringa en Alyne Goerres (Aldeboarn); Tanja van Kelckhoven en Emmely Kruizinga (beiden HDC Hoogeveen); Louette Barkel (DC Emmeloord); Melanya Baliakina (Arnherm), Willemijn Verhoef (Woerden) en de Brabantse meisjes Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven), Oleksandra Chumachenko (Veldhoven), Alexandra Novikova (Eindhoven) en Aleksandra Pechenzika (Eindhoven). De titel is vacant want kampioene Puck Boudens is inmiddels pupil geworden.

Op voorwaarde dat de techniek het toelaat zal het NK de laatste drie dagen digitaal live van commentaar wordt voorzien. De Wateringse wereldtopper en tweevoudige oud-pupillenkampioen Martin van IJzendoorn zal op de donderdag als gast-commentator fungeren.

Op de slotdag - zaterdag - omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NK's de prijsuitreiking. Daarvoor is uitgenodigd de meisjes-trainster Heike Verheul. Zij werd onlangs voor de tweede keer Nederlands kampioen bij de vrouwen en is een van de steunpilaren van de Wageningse ereklasser WSDV.

Tijdens het toernooi wordt verslag gedaan via www.jeugddammen.com.

Berke en Emre op koers

Berke Yigitturk en Emre Hageman liggen goed op koers voor plaatsing voor het NK voor aspiranten. Afgelopen zaterdag werd op drie plaatsen in Nederland de eerste helft van de halve finales gespeeld. In Baarn kende Berke weinig problemen en won alle drie de partijen, onder andere van de sterke Culemborger Simon Harmsma.

Berke in actie in Baarn (foto: Facebook DC Baarn Soest)

Emre is in Huissen ingedeeld en begon daar met 5 uit 3. Hij heeft daarmee ook een goede uitgangspositie gecreëerd. Aanstaande zaterdag wordt de tweede helft van de wedstrijden gespeeld en zijn de finalisten bekend.

Emre in actie in Huissen (foto: Roger Hageman)

Emre Hageman probleemloos naar finale

Op 10 en 24 maart werden op drie plaatsen in Nederland de halve finales voor het NK Pupillen gespeeld. Omdat Emre vorig jaar zijn in 2016 behaalde titel verloor, moest hij zich opnieuw kwalificeren via de halve finales. Hij was ingedeeld in Wageningen waar in totaal 19 spelers deelnamen.

Na zeven rondes bleek Emre Hageman de sterkste pupil in Wageningen. Alleen Ivar Smijers wist hem een puntje af te snoepen door te remiseren. Emre won zes van de zeven wedstrijden en speelde eenmaal remise. Ivar haalde 12 punten en bleef net als Emre ongeslagen.

Maar liefst vier van de vijf beschikbare finaleplaatsen werden ingenomen door spelers van de organiserende vereniging WSDV uit Wageningen. De finale wordt voor Emre weer een thuiswedstrijd. Net als de afgelopen jaren wordt deze in Den Haag georganiseerd door Stichting The Hague Open en wel van maandag 30 april tot en met zaterdag 5 mei in OntmoetingsCentrum Morgenstond.

Komende zaterdag beginnen de halve finales voor de aspiranten waar Berke Yigitturk en (ook) Emre Hageman aan meedoen.


De voor de finale geplaatste spelers in Wageningen met GMI Jan Groenendijk (foto: Marcel Monteba)

Ysila Taramov schooldamkampioen

Na het schooldamtoernooi op 22 november waren alle prijswinnaars in de verschillende categorieën uitgenodigd voor de grote finale. Deze werd op twee dinsdagavonden gespeeld. In totaal waren er veertien deelnemers aan deze finale.
Na de eerste drie rondes op de eerste speelavond stonden er nog vier spelers aan kop met 5 uit 3. Deze speelden in de vierde ronde tegen elkaar waarna alleen Ysila Taramov van De La Reyschool en Simon Schaap van de Eben-Haëzerschool nog aan kop gingen. Het leek erop dat beiden samen bovenaan zouden eindigen, maar in de laatste ronde speelde Simon remise tegen Lianne Visser van De Fontein en Ysila won, waarmee de nummers 1 en 2 bekend waren. Op twee punten afstand volgde Yannick Groos van De Waterlelie die een grote groep van vier spelers met 7 uit 6 net voor bleef.
De prijs werden uitgereikt door Frans de Jonge, voorzitter van het Haags Damcomité. Alle deelnemers werden uitgenodigd voor een vervolgcursus.

Schooldamtoernooi met recordopkomst

Deze woensdagmiddag is het jaarlijkse schooldamtoernooi gespeeld voor de Haagse basisscholen. Het toernooi had een recordbezetting van bijna 180 deelnemers. Na een stroef begin vanwege een onwillige computer werden er zo'n 560 partijen gespeeld. Na afloop kregen de drie beste jongens en meisjes in de drie leeftijdscategorieën een medaille.

Klik hier voor de eindstanden.


Alle prijswinnaars.

Berke en Emre stabiele middenmoters op WK

De tijd dat de Nederlandse jeugddammers grossierden in medailles op de jeugdwereldkampioenschappen lijkt even achter ons te liggen. Op het afgelopen WK in Polen moesten we het doen met twee medailles van deelnemers uit het verre Limburg. Ook Berke Yigitturk en Emre Hageman wisten dit keer niet mee te doen om de podiumplekken. Al bleken zij wel goed mee te kunnen komen met de wereldtop en uiteindelijk ook nog als hoogste Nederlander te eindigen in hun klasse.

Emre begon ronduit ongelukkig met een nederlaag tegen een landgenoot. In een klassieke stelling tegen Roland Kreeft ging het op tempo net mis. Het duurde even voordat Emre zich hervond, maar in de vierde ronde boekte hij zijn eerste overwinning tegen de Belg Benjamin Groen. In de voorlaatste ronde kon hij er daar nog eentje aan toevoegen tegen de Wit-Rus Stsiapan Darashenka, zodat toch een +1-score genoteerd kon worden. Emre eindigde daarmee als veertiende, als hoogste Nederlander, ook al omdat Simon Harmsma na een bliksemstart vel terugviel. Bij het sneldammen reikte Emre een stuk hoger met een zesde plaats in het eindklassement. Zesde van de wereld, dat is natuurlijk gewoon een fantastische prestatie!

Berke eindigde bij de aspiranten op de twaalfde plaats. Hij won al in de tweede ronde van de Fransman Theo Lemaire. Daar volgden er een paar remises, maar later bleek Yury Tsimanovich te sterk. Ook Berke bracht in de voorlaatste ronde zijn totaal weer op +1 door van Munkh-Orgil Saikhandelger uit Mongolië te winnen. Dezelfde score haalde Berke bij het sneldammen, wel met het verschil dat toen bijna alle partijen in een beslissing eindigden.