EK-medailles voor Emre Hageman

Vandaag was de laatste dag van het Europees kampioenschap in Vilnius. Emre Hageman en Berke Yigitturk sloten af met het sneldamtoernooi. Voor beiden was het een succesvol toernooi, maar voor Emre helemaal, want hij ging met twee medailles naar huis.

In het pupillentoernooi eindigde Emre op de tweede plaats. In het toernooi waarin in 7 dagen 9 rondes gespeeld werden, had hij een bliksemstart met drie overwinningen. Daarna volgden uiteraard partijen die steeds onbeslist eindigden, maar Emre bleef in de top-3 staan. In de laatste ronde kon Emre wel winnen en schoof nog een plaats op naar de tweede positie. Een topprestatie van Emre! Zijn 'eeuwige' concurrent Simon Harmsma won ook die laatste ronde en werd derde. Op woensdag was er het rapid-kampioenschap. Hier scoorde Emre nog een puntje meer dan in het gewone toernooi en won goud! En om het compleet te maken voegde hij de slotdag nog een bronzen medaille toe met het sneldammen.

Voor Berke was het ook een goed toernooi, maar helaas greep hij net naast de medailles. Ook Berke won drie partijen in de eerste toernooihelft, en ook voor hem volgde een serie remises tegen de concurrentie. Helaas had Berke geen geluk met de paring van het Zwitsers systeem. Hij stond lang tweede en kreeg continue sterke tegenstanders. Berke eindigde dan ook met het hoogst aantal weerstandspunten. Hij werd op de slotdag ingehaald door iemand die wel won, en viel daardoor net uit de top-3. Bij het rapid- en sneldammen was Berke minder succesvol.

Bij elkaar was dit wel het meest succesvolle kampioenschap voor onze jeugdtoppers. Beiden van harte gefeliciteerd!

Goede start van jeugd op EK

Op het Europees kampionschap in Vilnius zijn Berke Yigitturk en Emre Hageman goed begonnen. Berke begon weliswaar woensdag zijn eerste partij met een remise tegen een zwakkere tegenstander, maar won zijn tweede partij en in de derde ronde speelde hij remise tegen Daniel Iliin, die tot de favorieten behoort. Emre had helemaal een droomstart. Hij won alle drie de partijen en staat een punt voor op de belangrijkste concurrenten.

De reis afgelopen dinsdag verliep niet helemaal soepel. Vanwege een vertraagde vlucht raakte op Warschau de bagage kwijt. Gelukkig is deze grotendeels weer boven water. De website van het toernooi is niet erg actueel. Met enige vertraging zijn de uitslagen te zien op ToernooiBase. Rondeverslagen staan op jeugddammen.com.

Berke Yigitturk Nederlands Kampioen!!

Berke Yigitturk heeft in een rechtstreeks duel met zijn concurrent Machiel Weistra in de laatste ronde het Nederlands kampioenschap voor aspiranten veroverd. In de slotronde moest Berke winnen om de titel te veroveren omdat hij een punt achterstand had op de titelverdediger. Vrijdag zag het er nog naar uit dat het precies andersom zou zijn. Maar de aanval van Berke tegen Roland Kreeft sloeg niet door, terwijl Machiel onverwacht toch wist te winnen. Daardoor leek het scenario van 2017 zich te gaan herhalen toen Machiel een punt voorsprong met succes verdedigde.

Berke liet Machiel een flankaanval opbouwen die hij succesvol omsingelde. Op het juiste moment ruilde Berke de aanvaller van het bord en creëerde daarmee een heel klein voordeeltje. Op het moment dat Machiel naar remise wilde afwikkelen door met een offer een doorbraak te forceren, kreeg Berke echte winstkansen. Daar profiteerde hij optimaal van zodat hij voor de tweede keer Nederlands aspirantenkampioen werd. Machiel heeft overigens nog wel een remise gemist.

Berke speelde dit jaar een zeer sterk toernooi waarbij hij de confrontaties zeker niet uit de weg ging. In de eerste ronde speelde hij een mooie omsingeling met wit in de Keller-opening en in de derde ronde besliste hij de partij met een zeer fraaie combinatie. Pas in de vierde ronde trof hij clubgenoot Emre Hageman, die in een bloedstollende partij in het voordeel van de nieuwe kampioen beslist werd.

Voor pupillenkampioen Emre Hageman liep het toernooi iets minder goed dan bij zijn debuut vorig jaar, toen hij eindigde als derde. Hij eindigde nu met 9 uit 9 als vijfde. Emre en Berke herhaalden hiermee wel het kunststukje uit 2016 toen zij beiden ook al kampioen werden bij de pupillen en aspiranten.

NK Aspiranten van start

In Doetinchem is vandaag het Nederlands Kampioenschap voor aspiranten begonnen. Namens Damclub Den Haag doen Berke Yigitturk en Emre Hageman mee. Berke werd vorig jaar tweede in dit NK en Emre heeft - na zijn enorme sprong dit jaar - de één na hoogste rating. In beide gevallen gaat titelverdediger Machiel Weistra hen voor.

Berke wist zijn eerste partij te winnen. Hij speelde een mooie omsingeling na met wit de Kelleropening op het bord gebracht te hebben. Emre Hageman speelde een voorzichtige partij die in een gelijkwaardige remise eindigde.

Dinsdag worden er twee rondes gespeeld. Het toernooi duurt tot en met zaterdag.

Emre Hageman alleen aan kop

Emre Hageman heeft in het NK Pupillen alleen de leiding genomen. Na drie speelrondes hadden zowel Emre als Simon Harmsma nog de volle buit binnen en was wel duidelijk dat beiden met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit steken. In de vierde ronde werden zij door het Zwitsers systeem aan elkaar gekoppeld.

Het werd vanaf de eerste zet al een ware titanenstrijd tussen de twee die allebei de beste wilden zijn. In een messcherpe theoretische opening moest Harmsma zijn weg zoeken maar hij nam op de 21ste zet een verkeerde afslag en verdwaalde in de varianten. Voor Emre was het bekend terrein want hij speelde dezelfde opening in zijn partij tegen Adri Vermeulen in de nationale competitie. Emre won geforceerd een schijf en vervolgens ook snel de partij.

Het toernooi duurt nog tot en met zaterdag en wordt gespeeld in ontmoetingscentrum Morgenstond.

NK Pupillen weer in Den Haag

Stichting The Hague Open organiseert in 2018 opnieuw het Nederlands Kampioenschap voor pupillen (11-13 jaar). Daarbij hoort tevens het NK voor welpen meisjes (tot 11 jaar). Het is de vierde keer op rij dat het toernooi in Den Haag gehouden wordt. Het toernooi wordt gespeeld in de periode 30 april t/m 5 mei, ook nu weer in Ontmoetingscentrum Morgenstond in Den Haag.

Sportwethouder Rabin Baldewsingh neemt maandag 30 april (12.00 uur) in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A de opening voor zijn rekening. Hij doet dat in de naar hem genoemde speelzaal.

WSDV (Wageningen) is dit keer hofleverancier met vier van de achttien finalisten, gevolgd door HDC Hoogeveen met drie. Dertien jongens en vijf meisjes van 8 t/m 13 jaar strijden op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Dertien zijn afkomstig uit de drie halve finales en vier mogen meedoen op basis van een keuzeplaats. De twaalfjarige titelverdediger Simon Harmsma (Culemborg) was automatisch al geplaatst. Ook de Haagse topper Emre Hageman is er weer bij. Hij was al kampioen in 2016 maar moest vorig jaar genoegen nemen met de derde plaats.

De overige deelnemers zijn (per provincie): Gerard Kramer en Sander Staal (beiden Groningen), Yneke Goerres (Aldeboarn), Roland Kreeft, Renco Oostindjer en Lisa Scholtens (allen Hoogeveen), de 8-jarige benjamin Matheo Boxum (Emmeloord), Simon Harmsma en Alijn Kuijer (beiden Culemborg), het WSDV-kwartet Marjory Feyt (Ochten), Luise Gabbert (Bennekom), Fernande de Graaf (Renkum) en Ivar Smijers (Wageningen), Roald Scheper (IJsselstein), Kasper Barentsen en Yuri Derks (beiden Dongen) en Melvin Koullen (Heerlen).

Het NK is sterk bezet. Van de eerste tien in de eindstand van vorig jaar zijn er liefst zeven present, onder wie de drie prijswinnaars. Dat was voor 'zilveren' Renco Oostindjer een dubbeltje op z'n kant want in de halve finale eindigde hij slechts als achtste. Hij kreeg echter een keuzeplaats, evenals Yneke Goerres, Alijn Kuijer en Roald Scheper.

Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op dinsdag 1 en donderdag 3 mei - speciaal voor beginners - tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.

Het NK begint op maandag om 13.00 uur en verder alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Op woensdagmiddag gaan de jongens en meisjes laser gamen, skelter racen en zwemmen in Kijkduinpark en op vrijdagmiddag is er een blitztoernooi (15.00 uur).

Welpen meisjes

Op de slotdag, zaterdag 5 mei, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start met de Friezinnen Lyset Andringa en Alyne Goerres (Aldeboarn); Tanja van Kelckhoven en Emmely Kruizinga (beiden HDC Hoogeveen); Louette Barkel (DC Emmeloord); Melanya Baliakina (Arnherm), Willemijn Verhoef (Woerden) en de Brabantse meisjes Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven), Oleksandra Chumachenko (Veldhoven), Alexandra Novikova (Eindhoven) en Aleksandra Pechenzika (Eindhoven). De titel is vacant want kampioene Puck Boudens is inmiddels pupil geworden.

Op voorwaarde dat de techniek het toelaat zal het NK de laatste drie dagen digitaal live van commentaar wordt voorzien. De Wateringse wereldtopper en tweevoudige oud-pupillenkampioen Martin van IJzendoorn zal op de donderdag als gast-commentator fungeren.

Op de slotdag - zaterdag - omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NK's de prijsuitreiking. Daarvoor is uitgenodigd de meisjes-trainster Heike Verheul. Zij werd onlangs voor de tweede keer Nederlands kampioen bij de vrouwen en is een van de steunpilaren van de Wageningse ereklasser WSDV.

Tijdens het toernooi wordt verslag gedaan via www.jeugddammen.com.

Berke en Emre op koers

Berke Yigitturk en Emre Hageman liggen goed op koers voor plaatsing voor het NK voor aspiranten. Afgelopen zaterdag werd op drie plaatsen in Nederland de eerste helft van de halve finales gespeeld. In Baarn kende Berke weinig problemen en won alle drie de partijen, onder andere van de sterke Culemborger Simon Harmsma.

Berke in actie in Baarn (foto: Facebook DC Baarn Soest)

Emre is in Huissen ingedeeld en begon daar met 5 uit 3. Hij heeft daarmee ook een goede uitgangspositie gecreëerd. Aanstaande zaterdag wordt de tweede helft van de wedstrijden gespeeld en zijn de finalisten bekend.

Emre in actie in Huissen (foto: Roger Hageman)