Excelsior Den Bosch, de eerste tegenstander in 2018, is met CCR in een spannende strijd verwikkeld om de tweede plaats in de hoofdklasse. Omdat onze bijna-stunts tegen Schiedam en De Vaste Zet natuurlijk niet onopgemerkt waren gebleven, namen de gasten uit Den Bosch geen enkel risico en stelden voor deze wedstrijd de zusters Fedorovich uit Wit-Rusland op, recent nog tweede en vijfde op het WK voor vrouwen. Helaas waren wij danig verzwakt door de vakanties van drie basisspelers, dus het dreigde een zware wedstrijd te worden.

Frans Teijn werd het eerste slachtoffer. Hij had geen idee van de speelsterkte van Olga Fedorovich en werd het slachtoffer van een damzetje. Gerard de Groot speelde tegen Darja een goede partij die na enige schermutselingen in remise eindigde. Herman Vroom had intussen een slechte klassieke positie nog proberen te redden met een Maanzet. Tot zijn grote teleurstelling bleek zijn tegenstander echter een fraaie winst te vinden. Ook Frans van Eenennaam kwam er niet aan te pas nadat hij te gemakkelijk meegegaan was in het favoriete half-klassieke speltype van zijn tegenstander Andrew Tjon A Ong. Toen Bas Baksoellah zijn schijfverlies niet kon goed maken, was het al 1-9 voor de gasten.

Gelukkig waren er daarna louter lichtpuntjes. Nico Leemberg gaf geen krimp tegen veelvuldig NK-finalist Frank Teer en behaalde een fraaie remise. Ook Pertap Malahé gaf die andere NK-speler, Mari van Ballegooijen geen kans een behaalde een punt. Daarna volgden zelfs nog twee overwinningen. Hans van Woerkom speelde tot tweemaal toe op een fraaie offervariant met doorbraak die hem uiteindelijk de winst bracht. Ook Emre Hageman wist weer een topper te verrassen. Dit keer was Adri Vermeulen, de auteur van het damprogramma Flits, het slachtoffer. Nadat Emre eerst een positionele winst liet liggen, pakte hij later in de partij met een klein zetje groot voordeel en uiteindelijk de winst. Tot slot pakte Hein van Dee toch nog een punt, nadat hij halverwege de partij de handdoek al in de ring leek te gooien.

Gezien het krachtsverschil was de 8-12 niet eens zo’n slechte uitslag, maar het was opnieuw duidelijk dat er met een volledig team zelfs meer ingezeten zou hebben. Al deden de drie invallers met drie punten het gewoon erg goed!