Bekerteam ongelukkig uitgeschakeld

Het bekerviertal is op de eerste speeldag ongelukkig uitgeschakeld. Het Haagse team, bestaande uit Jeroen Kos, Berke Yigitturk, Emre Hageman en Gerard de Groot, eindigde op de derde plaats. Alleen de eerste twee plaatsen gaven recht op de volgende ronde.

Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Den Haag was ingedeeld met Culemborg, CCR en Excelsior, teams die net wel of net niet Ereklassse spelen. In de eerste speelronde volgde echter al een flinke verrassing. De wedstrijd tegen DEZ Culemborg eindigde na vier remises gelijk. Berke has tegen Simon Harmsma zelfs goede winstkansen. De andere drie Hagenaars hielden veel sterkere spelers makkelijk op remise.

De tweede ronde volgde echter een flinke teleurstelling. Excelsior was niet zo sterk naar Gouda gekomen, maar toch ging het fout. Gerard liet zich door een flink hakkende tegenstander in slaap sussen en trapte prompt in een niet al te moeilijk damzetje. De andere drie konden helaas net niet winnen.

De slotronde tegen CCR moest er gewonnen worden. Jeroen Kos haalde al snel voordeel tegen Soelinder Jagram en won. Berke kreeg ook winnend voordeel tegen Shammie Kasnadi, maar nam te snel een damzetje waardoor de partij remise liep. Gerard haalde een krappe remise tegen Jaap Riesenkamp. Helaas kon Emre het net niet bolwerken tegen Bart de Vos, waardoor het 4-4 werd. Ondanks gelijke spelen tegen de nummers 1 en 2 toch uitschakeling.

Indeling Nationale Competitie 2019/2020

De KNDB heeft al de indeling voor de Nationale Competitie 2019/2020 bekend gemaakt en er zijn weinig veranderingen met het afgelopen seizoen.

Den Haag treft in de 1e Klasse B DC Zaanstreek, DC Zaanstreek 2, Damlust 2, De Waarddammers, Dordrecht,  LDG, OG Utrecht, RDC 2, VAD, Van Stigt Thans 3 en WSDV 3.

Het combinatieteam Den Haag Hofstad CT treedt in de 2e Klasse C aan tegen Alblasserdam, CCR 3, DEZ Zegveld CT, DOS Delft, HDC 2, HDC 3, De Hofstad Dammers, IJmuiden Zaanstreek CT, Samen Sterk 2, Scheveningen en SNA 2.

ZHDB-Beker in De Kameleon

Damclub Den Haag is dinsdag 9 april gastheer voor de ZHDB-Beker (viertallen). Er worden drie rondes gespeeld met een speeltempo van twintig minuten plus tien seconden per te spelen zet.

Leden die mee willen doen in een team kunnen zich, uiterlijk dinsdag 2 april, melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geen promotie na sneldammen

Zaterdag 2 maart stond de lang verwachte promotiewedstrijd tegen 020 2 uit Amstelveen op het programma. 020 2 vond het niet zo heel erg om te degraderen gezien de bizarre reisafstanden in Hoofdklasse A vanuit Amsterdam. En voor Den Haag was het ook geen uitgemaakte zaak dat dit team hoofdklasse-waardig zou zijn. Beide clubs besloten echter hun sportieve plicht uiterst serieus te nemen en zo werd het toch een spannende wedstrijd. Ook al omdat 020 besloot ijzersterk op te komen. En dat terwijl Den Haag de vakantie vierende Hans den Engelsman moest missen.
De wedstrijd was net een uur oud toen de eerste remise een feit was. Frans van Eenennaam, die vanwege buitengewone prestaties in de onderlinge bekercompetitie een invalplek aan bord 1 had verdiend, schoffelde tegen Erik Brunsman in no time alle schijven van het bord. Bij Roy Bidesi ging het minder voortvarend. Hij ging ten onder aan irritaties en een ongezonde korte vleugel en kon ook snel opgeven. Intussen was wel duidelijk dat aan bord 9 en 10 Herman Vroom en Frans Teijn - geheel volgens planning - voordeel kregen tegen de twee tegenstanders met een 1000- rating.
Jan Kok en Nico Leemberg behaalden geheel gelijkwaardige remises en dat gold eigenlijk ook voor de partij van Pertap Malahé, al leek die door twee combinaties wel een stuk spectaculairder. Nadat Herman en Frans inderdaad de punten binnen hadden gehaald, stond er een Haagse voorsprong op het scorebord. Dat werd echter snel gevolgd door een doorbraak die Piet Lodder open zette tegen de sterkste Amstelvener Jan Pieter Drost. Zonde, want Piet had lang geen krimp gegeven in een spannende partij.
Bij de 8-8 tussenstand waren de ogen gericht op de borden van Hein van Dee en Gerard de Groot, waar optisch voordelige standen op het bord stonden. In de partij van Hein bleek het voordeel echter ruim onvoldoende en hij besloot de eer aan Gerard te laten. Gerard speelde tegen remisekoning Wiebo Drost vanuit een Keller-opening een partij die eigenlijk niet in remise leek te kunnen eindigen. Nadat Gerard op de 40ste zet met nog 1 seconde marge een kloknederlaag had voorkomen, leek het voordeel zeer groot te worden. Op de 46ste zet werd niet de meest kansrijke voortzetting gekozen en was toch nog snel remise. 10-10 dus en sneldammen voor de beslissing.
Het sneldammen ging al snel mis. Hein van Dee won een schijf, verloor deze weer en toen ook nog de partij. Ook Pertap liep tegen een combinatie aan en verloor. Frans Teijn won wel weer en Herman stond ook gewonnen, maar de daaropvolgende nederlagen van Piet en Roy konden niet meer goed gemaakt worden. Het werd dus 12-8 en daarmee bleef 020 2 in de Hoofdklasse en Den Haag in de Eerste Klasse.
Desondanks kan met grote tevredenheid worden teruggekeken op een leuk seizoen waar zeer goed gepresteerd werd. Vrijwel alle spelers wisten hun rating te verhogen. Hein van Dee werd topscorer met 15 uit 12, op de voet gevolgd door Jan Kok met 14 uit 10. Jan Kok haalde ook de hoogste toernooiprestatierating (1239).

Combinatieteam sluit goed seizoen in stijl af

De laatste wedstrijd van het Combinatieteam was tegen het jeugdige Reeuwijk CT.  Jeremy Pauwels en Hedwig Callender troffen de gebroeders Glas en hadden een gemakkelijke middag. Ook Rinus Snellaars had een jonge tegenstander, maar hij nam wat gas terug en nam genoegen met remise. Harold Jagram en Alex Kruyshoop bouwden de voorsprong verder uit, al had laatstgenoemde daarbij de hulp van Piet van Eeden nodig. 

Frans van Eenennaam ging het lastige eindspel tegen Peter Pippel de fout in, maar Jeroen Wit bracht de marge weer op acht punten en werd zo matchwinner en topscorer van het team. Radjen Kalloe had in Hans de Knikker een gelijkwaardige tegenstander met een verwacht resultaat: remise. Oedebhaan Dihal had lang nodig om zijn voordeel tegen Maaike de Bruin in winst om te zetten en Nerin Bisseswar deelde de punten met Stan van der Meer.

Het Combinatieteam behaalde totaal vijftien punten en bereikte hiermee een mooie vierde plaats.

Tweede plaats voor het eerste team

Het eerste team heeft ook in de slotronde goed gespeeld en concurrent Damlust 2 op afstand gehouden. De wedstrijd werd met 11-9 gewonnen en het tiental eindigde daardoor op een zeer mooie tweede plaats, achter CCR 2 dat dit seizoen verrassend presteerde. De tweede plaats geeft recht op een promotiewedstrijd, die op 2 maart gespeeld wordt.
Damlust was met het sterkste team naar Den Haag gekomen, want bij winst zouden zij de nacompetitie kunnen halen. Maar in de wedstrijd kwam dat er niet goed uit. Hans den Engelsman had een groot voordeel in rating en met zijn bekende drukspel kwam dat ook in de partij tot uiting. Het voordeel werd steeds groter en in het eindspel resulteerde dat in winst. Intussen had Frans Teijn zijn goede partij in remise zien eindigen. Ook Gerard de Groot bood remise aan. Na een spectaculair middenspel had hij groot voordeel, maar de bedenktijd ontbrak om het goed af te maken. Herman Vroom stond al langer gewonnen en speelde zijn partij foutloos uit, daarmee de marge vergrotend tot vier punten. Hein van Dee speelde zijn bekende flankaanval, die dit keer niet doorsloeg: remise.
Damlust zou echter nog wel terug in de wedstrijd komen. Bas Baksoellah kreeg groot terreinnadeel en moest het centrum aan zijn tegenstander laten. Hij maakte daarna geen kans meer. Nico Leemberg speelde een spannende partij met opgedrongen randschijven. Nico leek wat moeilijk te staan, maar uiteindelijk was het gewoon gelijk.
De bovenste drie borden waren toen nog bezig. Piet Lodder leverde een prima prestatie door Peter van Eck op remise te houden. Dat leek ook haalbaar voor Roy Bidesi die Ruud Kloosterman tegenover zich had. Maar in een 5-om-5 koos Roy net de verkeerde variant die Ruud fraai wist te winnen.
Bij een 9-9 stand was alleen Pertap nog bezig met een voordelig maar waarschijnlijk remise-achtig eindspel. Hoewel we bij 10-10 ook de nacompetitie hadden bereikt, ging Pertap voor het volledige resultaat. Nadat hij een eerste schijf had gewonnen, maakte hij het met een sluw motief uit, en werd daarmee matchwinnaar. Een zwaar bevochten, maar zeer fraaie 11-9 winst was de beloning voor het eerste.

Negental verliest in Haarlem

Op donderdag waren er slechts acht spelers bereid gevonden om naar Haarlem af te reizen voor het Combinatieteam. Vrijdag kwam er slechts één speler bij. Op zaterdag werd dus bord 10 leeg gelaten. Helaas zat daar de zwakste Haarlemmer, Joep Kerkhoff, die dus de stand op 2-0 bracht. Deze voorsprong voor de gastheren was echter van korte duur, Alex Kruyshoop was er als de kippen bij om te combineren naar schijfwinst. Dimitri Otto had slagkeus en sloeg verkeerd, zodat Alex twee schijven voor kwam en ook nog eens doorbrak. Lastminute-invaller Radjin Chandarsing wist het team niet op voorsprong te brengen, maar een achterstand kwam er evenmin. Nerin Bisseswar had Carlo Koopman de 4-4 op zijn conto kunnen hebben door in het middenspel de stand te vereenvoudigen met een drie-om-drie. Later ging hij in de fout en stonden de Haarlemmers op voorsprong. 

Het zat Hedwig Callender niet mee en ook hij redde het niet tegen Rob van de Klashorst. Hopelijk gaat het hem op het NK (C) in Westerhaar beter af. De tegenstanders hebben in elk geval een lagere rating van Van de Klashorst. Het zat de andere NK-deelnemer, maar dan voor categorie B, wel mee. Radjen Kalloe had in Ron Tielrooij een lastige tegenstander, maar wist er wel een punt uit te slepen. Dit was eerder Harold Jagram al gelukt tegen Paul Smit. Oedebhaan Dihal redde het helaas niet tegen Jan Esselman, zodat de nederlaag een feit was. Frans van Eenennaam en Jeroen Wit hadden de schade nog beperkt kunnen houden tot 11-9, maar Frans ging tegen Frans Elzenga in het eindspel met twee schijven meer in de fout, zodat zijn naamgenoot nog remise wist te spelen. En ook Jeroen wist niet te winnen.

Klein lichtpuntje: met ook De Hofstad Dammers en DOS Delft in dezelfde zaal was de stand Noord-Holland versus Zuid-Holland 30-30, maar dat was voornamelijk te danken aan de Delftenaren die met 6-14 naar de Prinsenstad terugkeerden. 

Op zaterdag 16 februari de laatste wedstrijd van het seizoen, DEZ Reeuwijk CT is dan de tegenstander in De Kameleon.