Jaar afgesloten met Kerstdammen

Op de laatste clubavond van dit jaar werd het kerstdamtoernooi gespeeld. Zoals gebruikelijk met sneldammen tussen teams. Er verschenen precies dertig clubleden in De Kameleon zodat besloten werd met zes vijftallen te spelen. Hoewel de teams willekeurig samengesteld waren, bleek het team dat gevormd werd door Edwin de Jager, Frans Teijn, Jeroen Wit, Oedebhaan Dihal en Wilfred Promes er met kop en schouders uit te steken. Met een score van 9 uit 5 werd een voorsprong van maar liefst 4 punten opgebouwd. De achtervolgende teams hielden elkaar prima in evenwicht, waarvan er drie met vijf punten eindigden. Na afloop kon iedereen een keuze maken uit de rijk gevulde prijzentafel.

De eindstand:

  Team WP BP
1 Edwin de Jager, Frans Teijn, Jeroen Wit, Oedebhaan Dihal, Wilfred Promes 9 35
2 Pertap Malahé, Harry Zandvliet, Radjen Kalloe, Henk Batelaan, Wynton Meijer 5 25
3 Evert Bronstring, Nico Leemberg, Jaap van Hal, Hedwig Callender, Giant Bizoen 5 23
4 Jeroen Kos, Hein van Dee, John Edens, Hans van de Vijver, René Nurmohamed 5 22
5 Gerard de Groot, Hans van Woerkom, Bas Baksoellah, Nerin Bisseswar, Rob Dhoen 4 23
6 Frans van Eenennaam, Jan Kok, Harold Jagram, Alex Kruyshoop, Rinus Snellaars 2 22

 

Dinsdag 24 en 31 december is er geen clubavond. De eerstvolgende is 7 januari. Wel wordt er op de zaterdagen 21 december en 4 januari nog voor de nationale competitie gespeeld.

Jeroen Kos Europees kampioen

Onze secretatis Jeroen Kos heeft in het Duitse Korbach de Europese damtitel voor veteranen veroverd.  Dit kampioenschap staat open voor dammers van 50 jaar of ouder en Jeroen mag zich dus sinds enige jaren veteraan noemen. Het toernooi begon goed voor Jeroen. Hij begon met drie achtereenvolgende overwinningen. De derde daarvan, op Peter van der Stap was even fraai als belangrijk voor de weerstandspunten. Want Peter eindigde uiteindelijk als vijfde.

In de voorlaatste ronde boekte Jeroen nog een winstpartij op directe concurrent Raphaël Zdoroviak en nam daarmee de koppositie over van de Rus Alexander Rats. In de slotronde vielen veel remises en Jeroen stond zijn kleine voorsprong in weerstandspunten niet meer af. Ook de ons zeer bekende Fred Ivens deed mee. Hij werd twaalfde in het veld van 60 deelnemers.

Zilveren Ooievaar blijft in Den Haag

Het Zilveren Ooievaar werd sinds 1980 georganiseerd. De aanleiding destijds was dat Damclub Den Haag een nieuw clublokaal kreeg, De Brink aan de Escamplaan. In 2010 werd de laatste editie georganiseerd, de 29ste. Daarna werd het stil.

Stichting The Hague Open nam het initiatief om het toernooi weer nieuw leven in te blazen. Zaterdag 31 augustus was het zo ver. Nog steeds in het clublokaal van Damclub Den Haag. En dat was niet De Brink, maar De Kameleon, wat vorig jaar in gebruik genomen werd.

Er werd zoals altijd gespeeld in een A-poule en een B-poule, beiden bezet door acht viertallen. Het Voss-systeem zorgde ervoor dat de wedstrijden over drie rondes op een eerlijke manier werden ingedeeld. In de B-poule ging Brainsport Eindhoven direct aan de leiding, gevolgde door de Belgen van WDC Heule, en twee Haagse teams: De Hofstad Dammers en DC Den Haag 3. Heule kon goed bij blijven en eindigde tenslotte op twee punten achterstand. De Hofstad Dammers verzekerden zich met een enorme eindsprint (8 uit 4) van de derde plaats. Brainsport Eindhoven, met drie jonge talentvolle jeugdspelers, werd terecht eerste.

In de A-poule ging Damclub Den Haag goed van start met 7 uit 4. Pertap Malahé boekte een nuttige overwinning op de bord 1 speler van IJmuiden, dat onder andere daardoor niet verder kwam dan 5 punten. Leids Damgenootschap was na de eerste ronde met 6 punten tweede.

Na de tweede ronde duidelijk dat de prijzen verdeeld zouden worden tussen DC Den Haag, Leids Damgenootschap en IJmuiden, met respectievelijk 13, 13 en 12 punten. Even leek het in laatste ronde nog fout te gaan voor Den Haag. Er werden maar 4 punten gehaald, waarbij echter de winst van Gerard de Groot op Hans Tangelder van Leiden wel een belangrijke was. Het Leids Damgenootschap deed het echter nog minder. IJmuiden kwam nog wel langszij in punten, maar de score van Pertap Malahé op bord 1 (5 uit 3) gaf de doorslag en zo bleef de Zilveren Ooievaar in de Haagse prijzenkast staan.

Het winnend viertal van Damclub Den Haag. Vlnr: Roy Bidesi, Frans van Eenennaam, Gerard de Groot en Pertap Malahé.

De eindstanden staan op ToernooiBase.

Valse start Frans Poorter in Bunschoten

Frans Poorter is vaste deelnemer aan het zomertoernooi in Bunschoten. Dus ook dit jaar was hij weer aanwezig. Frans had een lastige start van het toernooi, met een verlies in de eerste ronde van Joop Briedé. Vervolgens had hij geen geluk dat hij geloot werd tegen de subtopper Losseni Savané en ook die partij ging verloren. In het vervolg van het toernooi kwam Frans nog gedeeltelijk terug met een overwinning op Kees Osté, maar de andere partijen werden remise.

Het toernooi werd gewonnen door Alexander Schwarzman, gevolgd door de oude bekenden Leopold Sekongo en NDiaga Samb. Klik hier voor de eindstand.

Ratinglijst per 1 juli 2019

De nieuwe ratinglijst is uit:

 Naam    Rating 
     Johan Sterrenburg   1395 
     Jeroen Kos   1358 
     Evert Bronstring   1275 
     Edwin de Jager   1265 
     Gerard de Groot   1252 
     Hans den Engelsman   1219 
     Berke Yiğittürk   1210 
     Emre Hageman   1191 
     Pertap Malahé   1182 
     Piet Lodder   1173 
     Jan Kok   1162 
     Reza Ghafoerkhan   1108 
     Frans van Eenennaam   1102 
     Herman Vroom   1101 
     Nico Leemberg   1100 
     Roy Bidesi   1098 
     Hein van Dee   1097 
     Frans Teijn   1070 
     Harry Zandvliet   1046 
     Hans van Woerkom   1045 
     Bas Baksoellah   1010 
     Ashok Mahabier   997 
     Radjendrenath Kalloe   981 
     Harold Jagram   979 
     Frans Poorter   965 
     Jeroen Wit   942 
     Jeremy Pauwels   932 
     Sanjai Dhauntal   929 
     Oedebhaan Dihal   852 
     Moen Lachman   839 
     Nerin Bisseswar   819 
     Hedwig Callender   795 
     Gökhan Bagci   748 
     Alex Kruyshoop   734 
     Radjin Chandarsing   710 
     Hans van de Vijver   687 
     Jan Christiaan Wahls   684 
     Rinus Snellaars   663 
     Alexander Bikker   516 
     Wilfred Promes   494 
     Cinthia van Achterberg   311 

 

Berke Yigitturk pakt brons op NK Sneldammen

Met vier deelnemers was DC Den Haag goed vertegenwoordigd. In Categorie B plaatste Jeroen Wit zich voor de B-finale, waarin hij op de gedeelde vijfde plaats eindigde. Ook Alex Kruyshoop plaatste zich voor de B-finale, zij het op SB. Hierin ging het wat minder, een zevende plaats van het resultaat. Emre Hageman en Berke Yigitturk plaatsten zich beide voor de A-finale bij de aspiranten. Hierin ging het Emre niet voor de wind, hij werd gedeeld zesde. Berke leek vierde te gaan worden, maar wist nog beslag te leggen op het brons. Hij is hiermee niet automatisch geplaatst voor 2020, hij is dan namelijk junior.

Wit en Kruyshoop als provinciaal kampioen naar het NK

Frans Teijn was met een rating van net iets meer dan 1100 de underdog in categorie A op het Provinciaal Sneldamkampioenschap. Hij had duidelijk zijn dag niet, hij wist nog net de spelers uit categorie C voor te blijven. Ook Radjen Kalloe (categorie B) begon slecht, maar herstelde zich knap. Op weerstandspunten liep hij een ticket voor het NK mis. Jeroen Wit slaagde er wel in een te bemachtigen. Hij wist menig A-speler punten afhandig te maken en zo kampioen in zijn categorie te worden. Met wisselvallige resultaten bereikte ook Alex Kruyshoop de eerste plaats in categorie C. Ook Nerin Bisseswar speelde wisselvallig en viel op weerstandspunten net buiten de prijzen.

Berke Yigitturk was als zeker van het NK, hij werd vorig jaar kampioen bij de aspiranten. Hij krijgt in deze categorie gezelschap van Emre Hageman die een van de twee ZHDB-tickets kreeg. Hij had mee willen doen aan het plaatsingstoernooi maar kon niet omdat er ook CAT was.