Berke Yigitturk prolongeert nationale titel

Het Nederlands kampioenschap voor aspiranten, dat vorige week in Bunschoten werd gespeeld, is net als vorig jaar gewonnen door Berke Yigitturk. Met een indrukwekkende score van 16 uit 9 bleef hij Machiel Weistra, die vorig jaar ook al tweede werd, twee punten voor. De voorsprong kwam tot stand door een directe overwinning in de slotronde van Berke op zijn concurrent. In een mooie omsingeling kwam deze winst tot stand.

De derde plaats was voor onze clubgenoot Emre Hageman. Emre behaalde even veel punten als Machiel Weistra en bleef daarmee zelf zijn eeuwige concurrent Simon Harmsma maar liefst vier punten voor. Beide Hagenaars verloren geen enkele partij, alleen speelde Emre twee remises meer dan Berke.

Klik hier voor de eindstand.

Emre en Berke troffen elkaar in de openingsronde (foto: jeugddammen.com)

Thijs van Hilst winnaar jeugdcompetitie

Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering werden de prijzen uitgereikt van de jeugdcompetitie die in de eerste helft van 2019 gespeeld is. Er waren medailles voor alle deelnemers, en uiteraard wonnen de eerste drie een beker. Surya Badal bleef Emy van den Berg net voor en werd derde. Djilan eindigde op de tweede plaats. Met ruime voorsprong werd Thijs van Hilst kampioen van de nieuwe groep jeugdleden.

De Zonnebloem in middenmoot op NK-finale

De Haagse basisschool had zich via het Haags schooldamkampioenschap in februari, de provinciale finale in maart en de landelijke halve finale in april geplaatst voor de landelijke finale, die afgelopen zaterdag in het Veluwse Heerde gespeeld werd. Het welpenviertal leverde daar een uitstekende prestatie. Er werd in negen wedstrijden tweemaal gewonnen en tweemaal verloren, van de winnaar uit Hoogeveen en (vreemd genoeg) van de nummer één-na-laatst. Maar liefst vijf wedstrijden eindigden in een 4-4 gelijkspel.

Het is lang geleden dat een Haagse school tot dit hoogste niveau doordrong. Een mooi resultaat van deze school waar pas sinds kort gedamd wordt. Klik hier voor de eindstand.

Romy en Surya debuteren op NK

Op zaterdag 18 mei werd het NK Benjamins gespeeld in Culemborg. Van onze jeugdgroep waren Romy Luttekes en Surya Badal aanwezig en beide hebben het met een zesde resp. zevende plaats zeer goed gedaan.
Romy werd zelfs gedeeld eerste bij de meisjes maar moest genoegen nemen met de tweede plaats op basis van weerstandspunten.

Klik hier voor de eindstand.

Roland Kreeft maakt favorietenrol waar

Roland Kreeft heeft het Nederlands kampioenschap pupillen gewonnen, dat voor de vijfde keer in Den Haag georganiseerd werd. De dertienjarige uit Hoogeveen was al voor de vierde maal present bij dit NK en maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Vorig jaar was hij achter Emre Hageman en Simon Harmsma ‘the best of the rest’; nu maakte hij duidelijk dat alleen hem en niemand anders de titel toekwam. Hij won zes partijen en speelde er slechts twee remise en dat hadden eigenlijk ook overwinningen moeten zijn.

Roland werd het hele toernooi goed bijgehouden door de pas tienjarige Matheo Boxum. Na de voorlaatste ronde stonden zij nog gelijk. In de slotronde won Roland van 'local hero' Stan van der Meer uit Monster. Matheo kwam heel erg goed te staan tegen Melvin Koullen, maar vergat de genadeklap uit te delen. De sterke maar wisselvallige Limburger kreeg daardoor onverwachte een – combinatieve – escape die hem zo waar ook nog een gewonnen eindspel opleverde ook. Als nummer drie stond Tanya-Marie Cnossen trots op het erepodium, dankzij betere weerstandspunten dan Melvin Koullen, die wel met de prijs voor de mooiste combinatie naar huis ging.

Het gelijktijdig verspeelde NK welpen meisjes kreeg de verwachte winnares. In een rondtoernooi met veertien deelneemsters toonde Oleksandra Chumachenko uit Veldhoven zich veruit de sterkste. Zij gaf alleen een punt af aan Marlijn Moene van het Wageningse WSDV die 21 punten bijeen sprokkelde. Oleksandra wordt getraind door Yuri Lagoda die vorig jaar met Tanya-Marie Cnossen ook al voor kampioene leverde. Yulia Bintsarovska uit Kampen greep met 20 punten het brons.

Zie hier de eindstand bij de pupillen en hier de eindstand bij de welpen meisjes.

Berke Yigitturk tweede op NK

Op het Nederlands kampioenschap voor junioren is Berke Yigitturk op de tweede plaats geëindigd. Berke had een goede toernooistart en stond na vier speerondes al twee punten los op zijn belangrijkste concurrenten Machiel Weistra en Marco de Leeuw. Deze drie toppers moesten hun onderlinge partijen toen nog spelen. In de vijfde ronde speelde Berke remise tegen Marco waardoor Machiel een punt inliep. In de slotronde speelden Berke en Machiel tegen elkaar. Berke werd in het middenspel verrast door een offer waardoor Machiel een schijf op de achtste rij kreeg. Dit bleek uiteindelijk winnend waardoor Berke genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Zie hier de eindstand.

Spanning terug in NK Pupillen

Na de vierde speeldag is de spanning weer helemaal terug in het NK Pupillen. Na de vierde ronde op woensdag ging de jonge Matheo Boxum zonder puntverlies aan de leiding. Favoriet Roland Kreeft had door remises in de tweede en derde ronde een achterstand van twee punten opgelopen.

In de vijfde ronde donderdagochtend bracht Roland de spanning helemaal terug in de directe confrontatie met Matheo. Beiden wilden er echt voor dammen waarna zich een principiële strijd van aanval tegen verdediging ontspon. De snel spelende negenjarige Emmeloorder (het tijdverschil liep op tot 37 minuten) nam foutief de aanval over waarna hij via twee dwangzetten en een plakker werd weggecounterd.

In de zesde ronde kwamen beiden weer tot winst en gaan nu samen met 10 uit 6 aan de leiding. Tanya-Marie Cnossen staat met een punt achterstand op de derde plaats. Het toernooi duurt nog tot en met zaterdag. De uitslagen en stand zijn hier te vinden.

Met Stan van der Meer, deelnemer uit het naburige Monster, verscheen een interview in het AD/Haagsche Courent. Bekijk dat hier.