Romy en Surya debuteren op NK

Op zaterdag 18 mei werd het NK Benjamins gespeeld in Culemborg. Van onze jeugdgroep waren Romy Luttekes en Surya Badal aanwezig en beide hebben het met een zesde resp. zevende plaats zeer goed gedaan.
Romy werd zelfs gedeeld eerste bij de meisjes maar moest genoegen nemen met de tweede plaats op basis van weerstandspunten.

Klik hier voor de eindstand.

Roland Kreeft maakt favorietenrol waar

Roland Kreeft heeft het Nederlands kampioenschap pupillen gewonnen, dat voor de vijfde keer in Den Haag georganiseerd werd. De dertienjarige uit Hoogeveen was al voor de vierde maal present bij dit NK en maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Vorig jaar was hij achter Emre Hageman en Simon Harmsma ‘the best of the rest’; nu maakte hij duidelijk dat alleen hem en niemand anders de titel toekwam. Hij won zes partijen en speelde er slechts twee remise en dat hadden eigenlijk ook overwinningen moeten zijn.

Roland werd het hele toernooi goed bijgehouden door de pas tienjarige Matheo Boxum. Na de voorlaatste ronde stonden zij nog gelijk. In de slotronde won Roland van 'local hero' Stan van der Meer uit Monster. Matheo kwam heel erg goed te staan tegen Melvin Koullen, maar vergat de genadeklap uit te delen. De sterke maar wisselvallige Limburger kreeg daardoor onverwachte een – combinatieve – escape die hem zo waar ook nog een gewonnen eindspel opleverde ook. Als nummer drie stond Tanya-Marie Cnossen trots op het erepodium, dankzij betere weerstandspunten dan Melvin Koullen, die wel met de prijs voor de mooiste combinatie naar huis ging.

Het gelijktijdig verspeelde NK welpen meisjes kreeg de verwachte winnares. In een rondtoernooi met veertien deelneemsters toonde Oleksandra Chumachenko uit Veldhoven zich veruit de sterkste. Zij gaf alleen een punt af aan Marlijn Moene van het Wageningse WSDV die 21 punten bijeen sprokkelde. Oleksandra wordt getraind door Yuri Lagoda die vorig jaar met Tanya-Marie Cnossen ook al voor kampioene leverde. Yulia Bintsarovska uit Kampen greep met 20 punten het brons.

Zie hier de eindstand bij de pupillen en hier de eindstand bij de welpen meisjes.

Berke Yigitturk tweede op NK

Op het Nederlands kampioenschap voor junioren is Berke Yigitturk op de tweede plaats geëindigd. Berke had een goede toernooistart en stond na vier speerondes al twee punten los op zijn belangrijkste concurrenten Machiel Weistra en Marco de Leeuw. Deze drie toppers moesten hun onderlinge partijen toen nog spelen. In de vijfde ronde speelde Berke remise tegen Marco waardoor Machiel een punt inliep. In de slotronde speelden Berke en Machiel tegen elkaar. Berke werd in het middenspel verrast door een offer waardoor Machiel een schijf op de achtste rij kreeg. Dit bleek uiteindelijk winnend waardoor Berke genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Zie hier de eindstand.

Spanning terug in NK Pupillen

Na de vierde speeldag is de spanning weer helemaal terug in het NK Pupillen. Na de vierde ronde op woensdag ging de jonge Matheo Boxum zonder puntverlies aan de leiding. Favoriet Roland Kreeft had door remises in de tweede en derde ronde een achterstand van twee punten opgelopen. 

In de vijfde ronde donderdagochtend bracht Roland de spanning helemaal terug in de directe confrontatie met Matheo. Beiden wilden er echt voor dammen waarna zich een principiële strijd van aanval tegen verdediging ontspon. De snel spelende negenjarige Emmeloorder (het tijdverschil liep op tot 37 minuten) nam foutief de aanval over waarna hij via twee dwangzetten en een plakker werd weggecounterd.

In de zesde ronde kwamen beiden weer tot winst en gaan nu samen met 10 uit 6 aan de leiding. Tanya-Marie Cnossen staat met een punt achterstand op de derde plaats. Het toernooi duurt nog tot en met zaterdag. De uitslagen en stand zijn hier te vinden.

Met Stan van der Meer, deelnemer uit het naburige Monster, verscheen een interview in het AD/Haagsche Courent. Bekijk dat hier.

Veel nieuwe gezichten op NK pupillen

Den Haag is opnieuw het decor voor twee Nederlandse damkampioenschappen. Stichting The Hague Open organiseert in OntmoetingsCentrum Morgenstond zowel het NK pupillen algemeen als het NK welpen meisjes. Manager Rikkert Suijkerland van de afdeling Topsport van de gemeente Den Haag neemt maandag 29 april (12.00 uur) in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A de opening voor zijn rekening. Het is voor de vijfde keer op rij dat Den Haag plaats van handeling is voor dit evenement.

Veertien jongens en vier meisjes van 9 t/m 13 jaar strijden t/m zaterdag 4 mei op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Het is dit keer een ware wisseling van de wacht met liefst twaalf nieuwe gezichten. Van de top-tien van 2018 zijn alleen de nummers drie en vier Roland Kreeft en Melvin Koullen overgebleven. De Haagse titelverdediger Emre Hageman en nummer twee Simon Harmsma zijn te "oud" en zijn nu in een hogere leeftijdsklasse bij de aspiranten actief.

De Drent Ronald Kreeft is als hoogst eindigende automatisch voor de finale geplaatst en op grond van zijn rating favoriet. De overige zeventien deelnemers zijn afkomstig uit de halve finales, waarin Limburger Koullen als enige alle zeven partijen in winst wist om te zetten.

Het NK begint maandag 29 april om 13.00 uur en verder alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op dinsdag 30 april en donderdag 2 mei - speciaal voor beginners - tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.

Op de slotdag, zaterdag 4 mei, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start met ook hier HDC Hoogeveen met liefst zes van de dertien deelneemsters als hofleverancier. De titel is vacant want kampioene Tanya-Marie Cnossen is inmiddels pupil geworden. De nummer twee van vorig jaar, Oleksandra Chumachenko, had zich geplaatst voor het NK pupillen maar gaat hier nu voor de titel. Omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NKs de prijsuitreiking.

De Zonnebloem naar finale NK schooldammen

Bij het ZHDB-kampioenschap schooldammen in maart hadden de Haagse scholen wisselende successen. De Willem de Zwijgerschool kon het met een pupillenteam (groep 7/8) niet echt bijhouden. Zij werden 17e van de 20 deelnemende viertallen. Bij de welpen (t/m groep 6) behaalde De Zonnebloem een fraaie vierde plaats. Ook De Ark 1 plaatste zich via een zevende plaats voor de halve finale van het NK. De Ark had via een reserveplaats ook nog een tweede team. Dat werd 17e van de 22.

Bij de halve finale van het NK schooldammen op 13 april deed De Zonnebloem het nog veel beter. Via een tweede plaats wisten ze zich te plaatsen voor de finale. De Ark werd in een andere poule zesde. Voor hen was het avontuur daarmee ten einde.

De finale wordt 25 mei gespeeld.

Mooie opkomst schooldamtoernooi

Het aantal deelnemers op het schooldamtoernooi voor teams was bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Twintig viertallen van zeven scholen hadden zich ingeschreven en zorgden woensdagmiddag voor een goed gevulde zaal van De Kameleon.
Er werd gespeeld in drie leeftijdscategorieën die gezamenlijk een Zwitsers toernooi speelden. Opvallend was dat een team van Willem de Zwijgerschool met kinderen uit groep 3/4 steeds in de top meedraaide en teams met veel oudere leerlingen versloeg.
Uiteindelijk wist een team uit groep 5/6 van De Ark de meeste punten te verzamelen. Bij groep 7/8 was Grote Beer het sterkst.
Bij groep 5/6 en groep 7/8 gaan de twee beste teams door naar het Zuid-Hollands kampioenschap dat 16 maart in Gouda wordt gespeeld.

Klik hier voor de eindstand.