Den Haag is opnieuw het decor voor twee Nederlandse damkampioenschappen. Stichting The Hague Open organiseert in OntmoetingsCentrum Morgenstond zowel het NK pupillen algemeen als het NK welpen meisjes. Manager Rikkert Suijkerland van de afdeling Topsport van de gemeente Den Haag neemt maandag 29 april (12.00 uur) in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A de opening voor zijn rekening. Het is voor de vijfde keer op rij dat Den Haag plaats van handeling is voor dit evenement.

Veertien jongens en vier meisjes van 9 t/m 13 jaar strijden t/m zaterdag 4 mei op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Het is dit keer een ware wisseling van de wacht met liefst twaalf nieuwe gezichten. Van de top-tien van 2018 zijn alleen de nummers drie en vier Roland Kreeft en Melvin Koullen overgebleven. De Haagse titelverdediger Emre Hageman en nummer twee Simon Harmsma zijn te "oud" en zijn nu in een hogere leeftijdsklasse bij de aspiranten actief.

De Drent Ronald Kreeft is als hoogst eindigende automatisch voor de finale geplaatst en op grond van zijn rating favoriet. De overige zeventien deelnemers zijn afkomstig uit de halve finales, waarin Limburger Koullen als enige alle zeven partijen in winst wist om te zetten.

Het NK begint maandag 29 april om 13.00 uur en verder alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op dinsdag 30 april en donderdag 2 mei - speciaal voor beginners - tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.

Op de slotdag, zaterdag 4 mei, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start met ook hier HDC Hoogeveen met liefst zes van de dertien deelneemsters als hofleverancier. De titel is vacant want kampioene Tanya-Marie Cnossen is inmiddels pupil geworden. De nummer twee van vorig jaar, Oleksandra Chumachenko, had zich geplaatst voor het NK pupillen maar gaat hier nu voor de titel. Omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NKs de prijsuitreiking.