Gisteren werd het Europees kampioenschap voor jeugd afgesloten in het Wit-Russische Vitebsk. Emre Hageman bij de pupillen en Berke Yigitturk vormden de Haagse inbreng in de Nederlandse delegatie. In de eerste ronde op dinsdag 1 augustus wisten beiden hun partij te winnen. Dit wisten ze in de tweede ronde te herhalen,zodat Berke en Emre na twee ronden als enige van de achttien Nederlandse deelnemers op een 100% score stonden.

Op de derde speeldag stond een dubbele ronde op het programma en helaas werden de goede prestaties niet doorgezet. In de derde ronde kwam Emre niet verder dan remise tegen een toch mindere tegenstander. En Berke raakte door een opzichtige fout een schijf kwijt en verloor. En in de tweede ronde van die dag verloren beiden en waren weer terug bij af.

In het vervolg wist Emre zich goed te herstellen. Hoewel hij ook zijn vijfde partij nog verloor, ook dit keer nogal ongelukkig, zette hij daarna de achtervolging in. Emre wist uit de laatste vier rondes zeven punten te scoren en eindigde dus op een fraaie 12 uit 9. Dat was goed voor de vijfde plaats in de eindstand en alleen op weerstandspunten geen derde. De Rus Tamerlan Akhmerov werd kampioen.

Berke speelde een wisselend vervolg van het toernooi. In de tweede helft won hij een partij, maar won er ook één. Hij eindigde daardoor met 9 uit 9 in de middenmoot. Gezien de ratings had er voor Berke misschien wel wat meer in gezeten. Machiel Weistra, die eerder deze zomer al het NK won net voor Berke en Emre, werd hier Europees kampioen. Een ander Nederlands succes was de titel van Jitse Slump bij de junioren.